Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fotbollsagenten Megan Brakes: ”De älskar svenska spelare”

Uppdaterad
Publicerad

Agenten Megan Brakes menar att storklubbarna i Europa inte längre har lika bråttom att plocka unga talanger från Sverige och andra länder.

– De har kanske lärt sig lite av spelare som kommit för tidigt och inte varit redo, säger hon.

Megan Brakes är agent för bland annat landslagets och Hammarbys Matilda Vinberg. Hon menar att det den senaste tiden har skett en förändring kring hur stora klubbar ser på talanger och vilka frågor de ställer om de unga spelarna.

– De frågar hur de tror spelaren klarar en övergång mentalt. Hur det blir utan familj. Om det är första flytten och sånt. Vilket jag faktiskt uppskattar för det är en väldigt, väldigt viktig punkt. Min gissning är att de lärt sig lite av spelare som kommit för tidigt, säger hon och menar att svenska spelare är attraktiva utomlands.

– Jag var nyligen hos klubbar i Spanien och de älskar svenska spelare. Nordiska spelare anpassar sig fort till miljön med laget och svenskorna beter sig bra därute.

När vill spelarna oftast ta steget till Europa?

– Det är olika för var och en. Vissa vill kanske nå A-landslaget innan de vågar ta flytten. Vissa vill uppleva olika miljöer eller har en dröm om ett specifikt lag. Sen är det många som väntat tills de känner sig säkra och stabila i allsvenskan vilket varit en bra liga för att sedan ta nästa kliv. Det tror jag är ett ganska moget och smart sätt att se på det.

Vilken typ är Matilda Vinberg?

– Matilda är väldigt mogen för sin ålder och jag tror hon skulle klara av vad som helst. Men samtidigt är hon ung och har mycket att lära. Och jag upplever det inte som hon har bråttom någonstans, säger Megan Brakes.

Hur mycket ökar risken att hon försvinner om hon kommer med i VM-truppen?

– Jag tror inte det spelar så stor roll för intresset. Hon har gjort såpass mycket det sista året så folk har koll på henne ändå. De stora klubbarna har följt henne genom ungdomslandslagen så jag är inte orolig för om frågan kommer eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.