Göteborgs målvakt Jennifer Falk är kontraktslös. Foto: Bildbyrån.

Agenten: ”Telefonen började ringa efter några minuter”

Uppdaterad
Publicerad

Nio svenska A-landslagsspelare står nu utan klubb.

Två av dem finns i agenten Maria Karlsson De Ceccos stall, och intresset för spelarna är stort.

– Telefonen började ringa efter bara några minuter, säger hon till SVT Sport – och riktar kritik mot Göteborgs FC.

Landslagsspelarna som plötsligt saknar klubb efter att Göteborgs FC valt att lägga ner sin elitverksamhet är Jennifer Falk, Emma Kullberg, Julia Zigiotti Olme, Filippa Angeldahl, Julia Roddar, Filippa Curmark, Stina Blackstenius, Pauline Hammarlund och Elin Rubensson.

Vad som händer med dem framöver är oklart.

Spelaragenten Maria Karlsson De Cecco, som har Göteborgsspelarna Jennifer Falk, Filippa Curmark, Beata Kollmats och Hanna Wijk i sitt stall, blev lika förvånad som spelarna över tisdagens besked.

– Det var väldigt oväntat, en blixt från klar himmel. Sättet som det görs på gör att väldigt många spelare hamnar i en väldigt tråkig situation. Vi hade samtal med alla spelare när de fick beskedet i dag, för att prata igenom hur de ska tänka och hantera det. För deras del var det mycket att bara smälta den lilla information de fått från klubben, säger hon till SVT Sport.

”Gått upp för dem för sent”

Maria Karlsson De Cecco spelade själv i Göteborg i flera år och riktar nu kritik mot klubben.

– De flesta svenska klubbar har insett att vi inte kan tampas med de största klubbarna i Europa, vi har inte de ekonomiska musklerna. Jag vet inte om det har gått upp för Göteborg för sent, att man inte riktigt har förstått det. Även nu när man blev svenska mästare så åkte man ut i första omgången i Champions League. Man får ställa sig in på att fostra spelare för att sälja utomlands och försöka vinna titeln i Sverige, säger hon.

Agenten är inte orolig att spelarna ska gå arbetslösa särskilt länge.

Flera klubbar har hört av sig, både svenska och utländska.

– Det här gav eko i hela damfotbollsvärlden. De här spelarna är landslagsspelare och svenska mästarinnor, det finns ett jättestort intresse för dem. Men deras huvuden har varit inställda på att spela i Göteborg nästa år så det är många tankar som snurrar just nu. Det vi gör nu är att försöka samla in så mycket information som möjligt från Göteborgs håll, vad är det egentligen som händer? Jag tror att det kommer klarna de närmaste dagarna, säger Maria Karlsson De Cecco.

Göteborg i allsvenskan 2021 ändå?

Hon är inne på att sista ordet kring Göteborgs framtid i damallsvenskan inte behöver vara sagt.

Landslagsstjärnan Elin Rubensson säger till Sportbladet att hon har en förhoppning om att ”någon stark kraft där ute vill fortsätta att driva laget” och Maria Karlsson De Cecco är inne på samma spår.

– Möjligheten finns kanske. Sedan handlar mycket om att förstå hur det i så fall skulle gå till rent formellt, men det är klart att det alternativet finns, eller vi tror att det kan finnas och det är klart att spelarna kanske har den förhoppningen också. Vi får avvakta några dagar och se.

KLIPP: Göteborg FC – från guld till nedläggning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.