Foto: BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

AIK:s VD: ”Vi står bakom vår SLO”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med matchen mellan Helsingborg och AIK igår blev det en konfrontation mellan bortasupportrar och polisen som slutade med att fyra polisanmälningar upprättades. En av anmälningarna är mot en AIK-anställd för våld mot tjänsteman. AIK:s vd Jens T Andersson är kritisk till hur polisen har hanterat det hela.
– Polisen piskar upp stämningen mellan supportrar och polis istället för att sätta sig ner och ha en dialog, säger han till SVT Sport.

Det var efter matchen mellan Helsingborg och AIK, som gästerna vann med 3-1, det hela utspelade sig.

Efter slutsignal blev det oroligt på bortasektionen på Olympia efter att ordningsvakter ingrep på för att kontrollera en person på läktaren.

Polisen fick sedan ordning på situationen och det hela lugnade ner sig. Men i efterhand har fyra anmälningar kommit in till polisen.

– De anmälningar som är upprättade är två brott mot ordningslagen, det ena gäller maskeringsförbud och där har vi en misstänkt. Den andra är upprättad mot eldning av två bengaler, där är ingen misstänkt. Vi har även en anmälan om våld mot tjänsteman, där en ordningsvakt blivit knuffad och slagen. Vi har också en anmälan om misshandel, som uppstått i samma situation som våld mot tjänstemannen, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen i region syd, till SVT Sport.

En av anmälningarna är upprättad mot en AIK-anställd, klubbens SLO (Supporter Liaison Officer), för våld mot tjänsteman efter att ha delat ut två knuffar och knytnävsslag mot en ordningsvakt. Klubbens SLO har även själv polisanmält en ordningsvakt efter att ha mottagit batongslag, det skriver AIK SLO på Twitter.

– Det har varit upprörda känslor efter matchen och det har utdelats betongslag från en ordningsvakt som har träffat honom på handen, säger AIK:s VD Jens T Andersson till SVT Sport.

Andersson fortsätter:

– Vår syn i AIK är givetvis att vi står bakom vår SLO och den historiebeskrivning som han har gett mig.

Vad tycker du om hur situationen mellan polisen och supportrarna har blossat upp?

– Det har eskalerat utifrån de metoder och den strategi som polisen helt plötsligt har valt att använda. För mig är det kontraproduktivt, det ger en omvänd effekt. De piskar upp stämningen mellan supportrar och polis istället för att sätta sig ner och ha en dialog.

Han avslutar med att blicka framåt.

– Min önskan här och nu, för att få lugn i situationen, är att de som har bestämt det här inom polisen sätter sig ner med klubbar och arrangörer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer