Nicolas Stefanelli stor matchhjälte för AIK i derbyt

Uppdaterad
Publicerad

Mäktig stämning och publikfest i Tvillingderbyt.

Och det slutade i AIK-jubel mot Djurgården.

Stor segerorganisatör blev Nicolas Stefanelli som med pannan ordnade segern med 1-0 för sitt lag.

– Vi vet vad det betyder för våra supportrar, säger Mikael Lustig till SVT Sport.

Det var uppvecklade tifon, sång och höjda halsdukar när Stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgården spelades på nationalstadion. Solen strålade utanför betongväggarna på Friends arena och innanför, på gräsmattan, var det hett.

Och det blev till slut AIK som fick jubla högst. Nicolas Stefanelli ordnade segern – och i kväll vankas det svartgult firande.

– Såklart jätteskönt. Derby, tre poäng på spel. Det var fint att vinna. Vi är det bättre laget, vi släpper till en halvchans bara, säger Mikael Lustig till SVT Sport.

– Vi vet vad det betyder för våra supportrar. Vi sliter och krigar för dem och vet vad det betyder att få slå Djurgåden.

Jämn start

Matchinledningen var jämn och lagen turades om att äga boll och skapa halvchanser. Djurgårdens Victor Edvardsen kom till dubbla möjligheter på tre minuter när han först sköt ett skott som AIK-målvakten Kristoffer Nordfeldt plockade, för att sedan skjuta högt över efter en hörna.

Strax innan halvtidsvilan fick Djurgården sig den där rejäla smällen. Bilal Husseins känsliga högerfot hittade in till Nicolas Stefanelli som med pannan vackert skickade in 1-0 för AIK.

Djurgården skapade sedan en del chanser i andra halvlek. Efter knappa timmens spel fick gästerna en rejäl möjlighet att kvittera. Ett inlägg skickades in mot en inåtlöpande Hjalmar Ekdal som avslutade och tvingade Nordfeldt till en parad. Inget mål där.

Nordfeldt storspelade

I den 64:e minuten hade hemmalaget sedan en gyllene chans att utöka. Bollen landade vid Jordan Larssons fötter och han kunde på volley avsluta – dock högt över.

Med knappa minuter kvar fick Djurgården en ny möjlighet. Ett inlägg skickades in mot Kalle Holmberg som nickade mot mål – och en ny skarp räddning av Nordfeldt.

– Jävligt tufft, det är tungt just nu. Det är väldigt många känslor just nu. Vi är i det stora lika bra som AIK. Vi har inte marginalerna med oss. Vi är inte tillräckligt skarpa. Det är smågrejer som avgör, säger Djurgårdens Hjalmar Ekdal till SVT Sport.

– Jag får ett bra läge och hinner inte tänka så mycket. Jag kanske borde gjort mål men han gör en bra räddning, säger han om sin chans.

Stefanellis mål blev till slut matchens enda.

AIK ställs nu mot Gif Sundsvall i nästa omgång och Djurgården gästas av Sirius.

Allsvenskan

AIK logo

AIK

1 - 0

Djurgårdens IF logo

Djurgårdens IF

Friends Arena, Solna
Publik: 41407
Domare: Glenn Nyberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.