Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kim Nilsson drömmer om att vinna SM-guld med moderklubben Kalmarsund. Foto: Bildbyrån

Kim Nilsson om Kalmarsunds resa: ”En mental bergochdalbana”

Uppdaterad
Publicerad

2018 spelade FBC Kalmarsund i allsvenskan – fyra år senare är skrällaget framme i SM-final.

Landslagsstjärnan Kim Nilsson drömmer om att vinna guld med moderklubben.

– Som 34-åring är man lite mer sentimental och det här känns i hjärtat, säger han till SVT Sport.

2020 utsågs Kim Nilsson till världens bästa innebandyspelare för andra gången i karriären. Han har tre VM-guld på meritlistan, har vunnit Europacupen och blivit schweizisk ligamästare.

Men lördagens SM-final blir ”bara” Nilssons andra i karriären. Och den första på 13 år.

– Jag hade äran att vinna guld med AIK 2009. Då klev jag in 19 år ung, vi hade många profiler i laget som tog väl hand om mig, och jag fick utvecklas som spelare. Nu, ganska många år senare, får jag chansen att vinna SM-guld igen. Den här gången som 34-åring med moderlubben. Det är en fin känsla, säger han till SVT Sport.

Vad betyder det att få spela en SM-final med moderklubben?

– Jättemycket. När jag kom hem låg vi i allsvenskan och hade visioner och målsättningar. Först och främst skulle vi ta oss till SSL, det lyckades vi med, fick en ny arena, publiken fick upp ögonen för Kalmarsund. Hade du sagt till mig för fyra år sedan att vi skulle spela en SM-final i år hade jag tyckt att det var lite väl. Det är en häftig resa vi har gjort till att stå här i dag.

”En mental bergochdalbana”

Hade ett guld med Kalmarsund betytt mer än det du tog med AIK?

– Det är så olika tider i karriären. När jag var 19 i AIK hade jag egentligen allt framför mig. Nu som 34-åring, när jag har vunnit det mesta och är i slutet av karriären, känns det lite mer i hjärtat. Det hade betytt jättejättemycket.

Hur ser du på resan som Kalmarsund har gjort?

– Det har varit en mental bergochdalbana. Första året jag kom hem misslyckades vi i kvalet, år två lyckades vi vinna och sedan dess har det gått spikrakt upp hela tiden. Första året ville vi bara hålla oss kvar i ligan och få in rutin i det unga laget vi hade då. Vi har jobbat med rätt saker.

Har det gått fortare än vad du trodde?

– Lite så. Det här tyder på att vi gjort rätt saker, fått in rätt spelare, rätt tränare. Folk som verkligen brinner och har motivationen till att vilja vinna titlar och inte bara nöjer sig med att spela i SSL. Vi vill mycket mer.

”Lapp på luckan varje match”

Vad betyder det för innebandyn i stort med ett nytt lag i finalsammanhang?

– Det är viktigt att det kommer nya, hungriga klubbar som vill föra sporten framåt. Kolla bara hur det har varit i slutspelet, vi har haft lapp på luckan i varje match. Folk åker buss, tåg och flyg till Stockholm för att se oss i finalen. Vi känner att vi har regionen med oss och att vi sätter ett avtryck i svensk innebandy.

Hur passar Falun er som motståndare?

– Vi har respekt för Falun som har varit i toppen i många år. Vi vann sista matchen mot dem i grundserien och spelade lika på bortaplan så vi vet hur vi ska spela för att vinna. Det får vi göra igen.

SVT sänder lördagens SM-finaler, dam och herr, med start 12.00 i ettan samt Play.

SE OCKSÅ: Galante Carlström kan bli tidernas poängkung: ”Allt jag bryr mig om är guldet”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Faluns Alexander Galante Carlström står just nu på 1055 poäng i karriären, i grundserie och slutspel. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.