Galante Carlström kan bli tidernas poängkung: ”Allt jag bryr mig om är SM-guldet”

Uppdaterad
Publicerad

En poäng i lördagens SM-final räcker.

Det skulle göra Faluns Alexander Galante Carlström, 33, till tidernas poängkung i svensk innebandy.

– Det kvittar om jag slår rekordet nu eller nästa säsong. Det är SM-guldet jag är ute efter, säger han till SVT Sport.

I den sista semifinalen mot Storvreta tangerade han Mika Kohonens ”omöjliga” rekord på 1055 gjorda poäng i högstaligan, inklusive slutspel.

Under lördagen har han chansen att skriva historia och passera Kohonen.

– Det är kul att slå rekord och jag trodde aldrig någonsin att jag skulle komma upp i de siffrorna i min karriär. När halva säsongen hade gått kändes det som att jag hade rätt mycket poäng kvar, men sen gjorde jag tolv i en och samma match och då var jag plötsligt nära. Jag är otroligt nöjd med säsongen, säger Galante Carlström till SVT Sport.

Faluns målmaskin vann poängligan i grundserien med 52 mål och totalt 66 poäng på 24 matcher. Klubben vann serien före Växjö – med finalmotståndaren Kalmarsund på tredje plats.

– En superbra säsong. Men det betyder inte mycket om vi inte vinner finalen.

”En barndomsidol”

Vad skulle det betyda att bli tidernas poängkung?

– Mycket. Det betyder att man har levererat under hela karriären och inte bara sprattlat till. Det hade varit otroligt att slå en idrottsman som Mika Kohonen, han har varit en barndomsidol sedan jag var liten.

Är du i ditt livs form?

– Många sa att jag var i mitt livs form när jag var 30 också, haha. Och för många herrans år sedan utsågs jag till världens bästa spelare. Jag vet faktiskt inte. Kroppen känns bra och jag levererar mål och poäng, så nog är jag där och nosar.

Historisk final för Kalmarsund

Medan Falun är regerande mästare och vana vid att vara i final så är det ett nytt sammanhang för Kalmarsund som gör sin första final någonsin.

– De har gjort en fantastisk resa eftersom de inte har spelat så många säsonger i SSL och redan är i final. All cred till deras resa, kul att få möta dem i Globen. Vi hade roliga och jämna bataljer i serien. Vi vet att det inte kommer att bli lätt, men gör vi vår bästa match för i år blir det svårt för Kalmarsund att sno guldet från oss.

SVT sänder lördagens SM-finaler, dam och herr, med start 12.00 i ettan samt Play.

SE OCKSÅ: Wibron: ”Vinner vi finalen är säsongen nästan perfekt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.