Poängdrottningen Emelie Wibron: ”Vinner vi finalen är säsongen nästan perfekt”

Uppdaterad
Publicerad

Hon avgjorde VM-finalen i december och blev poängdrottning i grundserien i SSL.

Innebandystjärnan Emelie Wibron, 30, jagar nu karriärens sjätte SM-guld.

– Vinner vi finalen är säsongen nästan perfekt, säger hon till SVT Sport.

Lördagens SM-final i Avicii Arena blir en match mellan Team Thoren – som gjorde flest mål framåt av alla lag i grundserien (243) – och seriesegraren Pixbo – som släppte in minst mål bakåt (80).

Umeålaget Team Thoren har offensiv spets i överflöd, däribland Emelie Wibron som satte personligt poängrekord i grundserien med 50 mål och totalt 85 poäng på 26 matcher.

I slutspelet har hon gjort ytterligare 25 poäng – två bakom rekordet för flest gjorda poäng i ett slutspel (27).

– Det har varit en väldigt bra säsong både för mig och laget och vi är väldigt bra förberedda. Vi hade nästan inte kunnat ha en bättre väg hit. Men vi ska göra vår absolut bästa prestation i finalen, säger Wibron.

”Älskar de här matcherna”

Veteranen har varit i de här situationerna förr och har fem SM-guld samt tre silver på meritlistan. Men hon har knappast slagit av på takten med åren.

Den här säsongen har hon spelat sin kanske bästa innebandy någonsin.

Och du känns som en spelare som höjer dig i slutspel och finaler?

– Absolut, jag älskar att spela de här matcherna. Serien är bara en förberedelse inför slutspelet så inför en final är man alltid extra laddad. Jag vill vinna varje final jag spelar. Man vet aldrig när man får chansen igen. Jag är extremt laddad faktiskt, säger Wibron.

Pixbo har ”världens bästa målvakt”

Den som ska stoppa Wibron och Team Thorens övriga skarpskyttar är Pixbos målvakt Lara Heini.

Enligt SVT:s expert Anna Wijk är schweiziskan världens bästa innebandymålvakt.

– Jag kom till Sverige för att spela de här matcherna. Jag har upplevt några finaler i Schweiz också, men aldrig i en såhär stor arena. Defensiven blir nyckeln och vi kan aldrig vila för Team Thoren har så många skickliga spelare som är svåra att försvara sig mot, säger Heini.

Du har ett SM-silver sedan tidigare. Vad skulle ett guld betyda?

– Jättemycket. Förra året var en ”testfinal”, brukar jag säga. Det var fel arena och ingen publik. I år ska det bli riktigt, riktigt kul. Det känns som en 50/50-match.

SVT sänder finalen med start 12.00 i ettan samt Play.

SE OCKSÅ: Galante Carlström kan bli tidernas poängkung: ”Allt jag bryr mig om är guldet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.