Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
AIK:s Alexander Fesshaie stor derbyhjälte mot Hammarby. Foto: Bildbyrån

AIK vann derbyt mot Hammarby – sviten intakt

Uppdaterad
Publicerad

Ett lag i kris och de största stjärnorna utanför startelvan.

Då vann AIK derbyt mot Hammarby med 2-0 efter två mål av Alexander Fesshaie.

– Det känns fantastiskt bra. Skitroligt att vinna derby, säger han till SVT Sport.

AIK hade inte tagit en allsvensk seger i år och var utspelade senast mot IFK Norrköping.

Då kom de ut som ett helt annat lag mot Hammarby framför drygt 40 000 åskådare på Friends arena.

Redan efter någon minut hade Rui Modesto en konstspark som Oliver Dovin räddade i stolpen. AIK fortsatte att trycka på och hade flera halvchanser och skott utifrån, men Dovin stod emot bra.

Hammarby var inte alls med i matchen i den första halvleken och några minuter innan halvtidspausen slog AIK till.

Bilal Hussein fick till ett bra inspel från högerkanten och bollen rann rakt igenom till Alexander Fesshaie som satte sitt första allsvenska mål någonsin.

Bara några minuter in i den andra halvleken slog Fesshaie till igen.

Nathaniel Adjei skulle slå en långboll till mittbackskollegan Kurtulus, men passningen var alldeles för svag. Fesshaie snodde bollen, fintade av både målvakten och Kurtulus, och satte sitt andra mål.

Matchen avbröts två gånger

Men matchen skulle även präglas av tråkiga scener. Efter två fyrverkeripjäser hade skjutits av bröt domaren Glenn Nyberg matchen för ett säkerhetsmöte. Matchen fortsatte några minuter senare men avbröts sedan igen efter ytterligare en fyverkeripjäs avfyrats. Då kunde man höra vad domaren tyckte om det i sändningen.

– En jävla gång till, då bryter vi, säger Nyberg.

Hammarby fick aldrig riktigt till en slutforcering och AIK vann säkert med 2-0 – deras första poäng i allsvenskan i år. Hammarby har inte vunnit i allsvenskan på Friends arena sedan 2017. Efter matchen berättade målskytten om känslan att vara derbyhjälte.

– Fantastiskt bra. Skitroligt att vinna derby.

Är det en barndomsdröm för dig?

– Absolut. Jag är uppväxt bara några kilometer härifrånoch har kollat på flera derbyn. Det är en dröm som går iuppfyllelse.

Efter att ha blivit utbuade sist var det skönt att ha supportrarna bakom sig igen.

– Att vinna tillbakasupportrarnas tillit. Det är någonting vi har krigat för helaveckan. Det här är någonting som vi har velat göra för deras skull, säger Fesshaie till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.