AIK är tillbaka i damallsvenskan efter fem år utanför fotbollens finrum.

Med tre omgångar kvar säkrades i dag avancemanget efter 5-1 mot Bollstanäs.

– Det är helt ofattbart, en dröm man haft sedan man var liten, säger Sophia Redenstrand till SVT Sport.

AIK:s första säsong i damallsvenskan var 1993 – 2021 är det dags igen.

Solnalaget hade allt i egna händer inför mötet mot Bollstanäs och i matchen visade de varför laget är bäst i årets elitettan.

Mål av Redenstrand

Redan i den nionde matchminuten började segervittringen komma på Skytteholms IP då Sophia Redenstrand satte 1-0 med ett avslut på halvvolley från distans.

AIK spelade rakare och mer kontrollerat än Bollstanäs och trots att bortalaget hade ett par chanser där Milla-Maj Majasarri sattes på prov var det inte helt oväntat att Clara Hardling skulle utöka precis innan paus.

– Vi kommer inte hela vägen upp där men vi får se vad vi hittar på här i andra halvlek. Vi måste kliva upp, sa Bollstanäs Ina Burström i paus under Expressens sändning.

Reducerade på straff

Bollstanäs kom också ut med energi och fick den start man önskade då AIK-försvaret klumpigt nog drog ner en bortaspelare i straffområdet. Domaren pekade på straffpunkten och Malin Engdahl satte reduceringen som skapade lite nerv i matchen.

Men det var betoning på lite.

För tio minuter senare AIK-laget skulle visa prov på kvalité igen. Med både lite tur och skicklighet tog sig AIK fram genom Bollstanäsförsvaret och bollen spelades till slut ut tilll Emma Santamäki. Trots att hon stod en bit utanför straffområdet och att det var få som förväntade sig ett skott drog hon till med lyckat resultat och 3-1 var ett faktum.

Kort senare, i matchminut 64, skulle AIK komma att utöka ytterligare och det var matchens riktiga delikatess.

På vänsteryttern fick Elsa Törnblom von Schmalensee bollen. Hon började utmana, gjorde det rätta beslutet och vrickade sig förbi två Bollstanäsförsvare för att sedan dra ett perfekt inlägg till Matilda Rosqvist som behärskat tog ner bollen och på halvvolley punkterade matchen totalt.

2015 var senaste säsongen som AIK spelade i den högsta serien. Då gjorde man två säsonger i damallsvenskan.