AIK gör förändringar efter fiaskostarten. Foto: Bildbyrån

AIK sparkar sportchef och tränare efter fiaskostarten

Uppdaterad
Publicerad

Derbyförlusten mot Djurgården blev droppen.

I dag tog AIK beslutet att sparka sportchefen Anne Mäkinen, chefstränaren Maiju Ruotsalainen och assisterande tränaren Scott Swainston.

–  Vi kan konstatera att när en fjärdedel av säsongen är spelad ligger vi inte i linje med uppsatta och förväntade resultatmål, säger Manuel Lindberg, VD för AIK.

En seger och sex förluster på de sju inledande matcherna i damallsvenskan.

Då väljer AIK att göra om ordentligt i organisationen.

I dag meddelade klubben att sportchefen Anne Mäkinen, chefstränaren Maiju Ruotsalainen och assisterande tränaren Scott Swainston får lämna sina respektive roller.

Detta dagen efter derbyförlusten mot Djurgården.

– Det var ett självklart val. Vi har haft en dialog en period kring de målsättningar vi satt upp och de resurser som vi har skjutit till i år. Vi hade ett väldigt tydligt mål att bli ett etablerat lag i damallsvenskan. Sett till de resultat vi har haft så är vi väldigt långt ifrån våra målsättningar. Vi behövde ta ett beslut redan nu, säger Manuel Lindberg, VD för AIK Fotboll, till SVT Sport.

”Gått väldigt fort”

Lindberg berättar att han haft en kontinuerlig dialog med Anne Mäkinen under de inledande matcherna.

– Vi har haft en öppen och ärlig dialog om förutsättningar. Det är aldrig kul att få ett sådant besked, det finns ju människor bakom som självklart påverkas. Samtidigt är det här fotbollsvärlden och ibland blir man tvungen att ta tuffa beslut, säger han.

Nya huvudtränare blir Jesper Björk och Nebojša Novaković med Michael Nilsson som assisterande tränare. Trion kommer leda laget fram till sommaruppehållet.

– Det har gått väldigt fort, som det gör i fotbollen ibland. Det handlar om dagar och timmar. Vi hade en dialog och vi tyckte att vi har bra kompetens och resurser inom AIK. Vi ville inte stressa fram ett externt beslut som kanske blir fel eller kanske blir rätt. Då kände vi att vi ville omstrukturera internt i stället. Då blev det ett ganska lätt beslut för den här perioden fram till uppehållet, säger Lindberg.

KLIPP: Djurgården vann Stockholmsderbyt mot AIK (8 maj, 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Djurgården vann derbyt mot AIK. Foto: Bildbyrån/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.