Boli Bolingoli ska ha blivit utsatt för rasism från AIK-klacken. Foto: Bildbyrån

AIK utreder rasism från egna supportrar

Publicerad

Efter Celtics seger mot AIK i Europa League-kvalet i torsdags inledde det skotska laget en utredning om rasism från AIK-supportrarna riktad mot backen Boli Bolingoli. Nu har också AIK valt att göra en intern utredning.
– Vi har personer som vi vill träffa och höra, men tyvärr är de som vi framför allt vill träffa på resa just nu, säger klubbchef Jens T Andersson till SVT Sport.

Bolingoli ska ha fått utstå rasism från hemmasupportrarnas sektion och nu utreder AIK vad som har skett.

– Vi har gjort en intern utredning för att gå till botten med vad som hänt eller inte hänt på läktaren i samband med Celtic-matchen. Vi har kommit fram till att vi har fått så pass mycket att vi fortsätter utredningen. Vi har personer som vi vill träffa och höra, men tyvärr är de som vi framför allt vill träffa på resa just nu, säger Jens T Andersson.

Efter matchen publicerade Celtic ett videoklipp på det inträffade, men den tog de senare ner och bad om ursäkt för språket i filmen. Det materialet har AIK tagit del av.

– Vi tar hjälp av vår supporterdialog för att ta reda på vem som har gjort vad, men vi är ingen polismyndighet så vi kan inte hämta in folk på det sättet som polisen i större utsträckning kan göra. Men vi försöker ta reda på vad som verkligen har hänt här och när vi med säkerhet kan konstatera det så kommer vi hantera det därefter, säger Jens T Andersson och fortsätter:

– Jag vill vara extremt tydlig med att AIK tar avstånd från all form av rasism.

Vad kan rasism från läktarna få för konsekvenser för de inblandade?

– Det vill jag nog inte uttala mig om förrän vi har fått klarhet i vad som verkligen har hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer