Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en sammanfattning av alla turer kring Rubiales i spelaren ovan. Foto: Susana Vera / BILDBYRÅN

Åklagare vill se fängelse för Rubiales VM-kyss

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare spanska fotbollsbasen Luis Rubiales kysste anfallsstjärnan Jennifer Hermoso på munnen efter VM-finalen i somras.

Nu vill åklagarna att Rubiales döms till fängelse i två och ett halvt år för kyssen som skedde utan samtycke.

Se en sammanfattning av alla turer kring Rubiales i spelaren ovan.

Rubiales åtalades i januari för sexuella övergrepp och olaga tvång för VM-kyssen på Stadium Australia i Sydney i augusti i fjol. Händelsen skedde under medaljceremonin efter att Spanien säkrat sitt första VM-guld på damsidan.

Fotbollspampen har själv hävdat att kyssen var ömsesidig, men till slut valde Rubiales i september att avgå som ordförande för det spanska förbundet (RFEF). Internationella fotbollsförbundet (Fifa) stängde senare under hösten av honom från alla fotbollsaktiviteter i tre år.

Åklagaren vill nu att Rubiales döms till fängelse i två och ett halvt år och att han ska betala runt 570 000 kronor i skadestånd till Hermoso. Det visar dokument som lämnats in till domstolen inför den stundande rättegången.

Jennifer Hermoso vittnade i domstol i januari och den 33-åriga anfallaren har fått brett stöd i hemlandet. Många hoppas att skandalen ska leda till en uppgörelse med sexismen inom spansk fotboll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jenni Hermoso tala ut om tiden efter VM-kyssen. Foto: Julio Munoz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.