Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en genomgång om vad som hänt med Luis Rubiales. Foto: Bildbyrån

Nya anklagelser mot Luis Rubiales i Fifa-rapport

Uppdaterad
Publicerad

Det spanska fotbollsförbundets före detta ordförande Luis Rubiales stängdes av efter att han kysste den spanska spelaren Jennifer Hermoso på munnen, mot hennes vilja, under VM-guldfirandet i somras.

Nu kommer nya anklagelser mot Rubiales i Fifas rapport om händelserna under medaljceremonin.

I slutet av oktober meddelade det internationella fotbollsförbundet Fifa att Luis Rubiales stängs av i tre år från all fotbollsverksamhet.

Spanien vann ett historiskt första VM-guld på damsidan i somras efter att ha besegrat England i finalen med 1–0. Men efterspelet handlade om allt annat än den sportsliga framgången.

På medaljceremonin kysste Luis Rubiales spelaren Jennifer Hermoso på munnen. Enligt Rubiales skedde det med samtycke, något som Hermoso bestämt förnekar.

Engelska toppen vittnar

I en rapport om vad som hände på medaljceremonin efter finalen från Fifa:s disciplinkommitté, som publicerades på onsdagen, vittnar det engelska fotbollsförbundet FA:s ordförande Debbie Hewitt om att Rubiales också betedde sig olämpligt mot engelska spelare.

Hewitt uppger att Rubiales ”kupade sina händer” kring Englands Laura Coombs ansikte och ”klappade henne”. FA-ordföranden vittnar också om att Rubiales ”till synes med tvång” kysste den engelska försvararen Lucy Bronze ”i ansiktet”.

”Mycket illa berörd”

I rapporten berättar Debbie Hewitt också att hon blev ”mycket illa berörd och generad” av hur Rubiales hälsade på de spanska spelarna, bland annat genom att klappa dem på rumpan.

I rapporten skriver Fifas disciplinkommittén att Luis Rubiales under VM-finalen den 20 augusti betett sig som om ”han stod över lagen”.

”Kommittén kan inte tydligt nog betona – oavsett vilket känslotillstånd han var i under och efter matchen – att (Rubiales) uppförande var oförlåtligt och oacceptabelt, speciellt med hans höga position inom fotbollens ekosystem vid den tidpunkten.”

KLIPP: Se när Luis Rubiales vägrar att avgå (25 augusti 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det omtalade klippet på Luis Rubiales.

Bakgrund: Luis Rubiales – detta har hänt

20 augusti 2023: Spanien tar VM-guld för första gången på damsidan. Men efterspelet handlar i princip bara om Spaniens fotbollsordförande Luis Rubiales som under medaljceremonin kysser spelaren Jennifer Hermoso på munnen.

25 augusti 2023: Rubiales säger i ett försvarstal att han inte kommer att avgå och att kyssen skedde i samförstånd. Hermoso hävdar motsatsen.

26 augusti 2023: Fifa stänger av Rubiales i tre månader under utredning.

6 september 2023: Hermoso anmäler Rubiales för sexuella övergrepp.

10 september 2023: Rubiales berättar i en intervju med programledaren Piers Morgan att han avgår som ordförande för det spanska fotbollsförbundet.

30 oktober: Fifa meddelar att de stänger av Rubiales i tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.