Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rubiales utreds nu för övergrepp. Foto: Bildbyrån

Åklagaren har lämnat in stämningsansökan mot Luis Rubiales efter Jennifer Hermoso-kyssen

Uppdaterad
Publicerad

Luis Rubiales är i fortsatt blåsväder.

Nu har en spansk åklagare lämnat in en stämningsansökan mot det spanska fotbollsförbundets ordförande.

Han anklagas för sexuellt övergrepp och olaga tvång.

Han riskerar fängelse i upp till fyra år.

Turerna har varit många och kritiken massiv efter att Luis Rubiales kysste den spanska stjärnan Jennifer Hermoso på munnen under prisscermonin efter landets VM-guld.

Spanska förbundet kräver pampens avgång och Fifa har stängt av honom från all fotbollsrelaterad aktivitet i 90 dagar. Rubiales själv säger att kyssen var i samförstånd, något Hermoso förnekar, och att han har utsatts för ”lynchning”.

Hermoso: Kysste mig utan samtycke

På fredagen meddelade spansk åklagare att de har lämnat in en stämningsansökan till en domstol. Rubiales anklagas för två brott: Sexuellt övergrepp och olaga tvång.

I stämningsansökan citeras Hermoso, som ska ha berättat att Rubiales ”tog tag i hennes huvud med båda händerna” och att ordföranden ska ha kysst henne utan samtycke.

Kände press att visa samtycke

Hermoso ska under utredningen även ha berättat att hon omedelbart efter händelserna ”konstant pressades av Luis Rubiales och hans professionella omgivning”. Dessa personer ska ha velat att hon ”offentligt skulle visa att hon offentligt skulle medge att hon samtyckte till det som skedde mot hennes vilja”.

Den spanska lagstiftningen gällande sexualbrott ändrades förra året, vilket innebär att Rubiales riskerar böter eller fängelse i upp till fyra år om han befinns skyldig till sexuellt övergrepp.

Det är dock inte säkert ännu att domstolen kommer att ta upp fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.