Den åtalade ex-allsvenske spelaren anländer till tingsrätten. Foto: Andreas Hillergren/TT

Åklagaren överklagar den friande domen mot ex-allsvenske spelaren

Uppdaterad
Publicerad

En ex-allsvensk fotbollsspelare stod åtalad för mutbrott och spelfusk. Men tingsrätten valde att fria spelaren. Nu väljer åklagaren att överklaga domen till Hovrätten. 

– Vi tycker att tingsrättens bevisvärdering inte varit riktig i det här fallet och att domen ska ändras i Hovrätten, säger åklagare Staffan Edlund till SVT Sport.

Den tidigare allsvenska fotbollsspelaren stod åtalad för att ha tagit ett gult kort med flit i en match i allsvenskan. I utbyte fick han låna 300 000 kronor.

När domen föll i Malmö tingsrätt för några veckor sedan friades den åtalade på samtliga punkter.

Matchfixning

I går gick tiden för att lämna in en överklagan mot domen ut. Och åklagarsidan har valt att överklaga domen till Hovrätten.

– Vi har överklagat den delen om det gula kortet. Vi vill att Hovrätten ska ändra det och ställa personen till ansvar, säger åklagare Staffan Edlund till SVT Sport.

Varför väljer ni att överklaga domen?

– Vi tycker tingsrättens bevisvärdering inte varit riktig i det här fallet och därför ska ändras i Hovrätten.

”Skulle inte överklaga om det inte fanns möjlighet att få en ändring”

Åklagare Edlund yrkade på en villkorlig dom och dagsböter för fotbollsspelaren, som de senaste åren spelat i utländska klubbar. Den ex-allsvenske spelare nekade till anklagelserna.

”Tingsrättens slutsats är att omständigheterna med viss sannolikhet talar för att överenskommelse om lån träffats mot att fotbollsspelaren agerade på visst sätt i kommande match och att bettarna därmed skulle vinna pengar genom fusk. Med hänsyn till de tilltalades förklaringar och utredningen i målet kan tingsrätten dock inte dra en tillräckligt säker slutsats”, skrev tringsrätten i sitt beslut.

Staffan Edlund tror nu att domen kan ändras när den tas upp i Hovrätten.

– Jag skulle inte överklaga om jag inte trodde det fanns möjlighet att få till en ändring av domen, säger han.

KLIPP: Matchfixnings-åtalade spelarna nekar till brott (18 maj 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet