Alexander Kacaniklic klar för Hammarby: ”De sista 18 månaderna har varit tuffa”

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Kacaniklic har skrivit på för Hammarby. Den tidigare Premier League-yttern har skrivit på för tre år och återvänder därmed till Sverige efter att ha flyttat utomlands som tonåring. Hammarbys supportrar var en av orsakerna till att han valde Stockholmsklubben.
– Först och främst är det vad jag har hört om fansen och stämningen på matcherna. Jag har några vänner som spelar här redan som har berättat för mig. Det ser jag fram emot otroligt mycket, säger han till SVT Sport.

27-åringen Kacaniklic nämner också Hammarbys spelidé under tränaren Stefan Billborn som en faktor.

– Sedan var det snacket med både sportchefen Jesper Jansson och tränarteamet som lockade mig. Ambitionen med klubben och mina ambitioner. Det är en klubb som vill framåt och det är en klubb som har potential att bli en ledande klubb både i Sverige och Skandinavien, säger Kacaniklic som har 47 Premier League-matcher på meritlistan.

Han bröt kontraktet med Nantes i slutet av december och sedan dess har det spekulerats om en ny klubbadress.

– Som bosman kommer det alternativ från hela världen. Jag tog god tid på mig innan jag tog beslutet. Jag övervägde alternativ både i Europa och världen, men till slut kändes det här som det bästa alternativet.

Vantrivdes i Nantes

Tiden i Nantes var inte lyckad och på två och ett halvt år blev det bara 26 ligamatcher.

Det är ingen idé att ljuga. Det har inte varit en bra tid. De sista 18 månaderna har varit tuffa. Men jag kan inte prata så mycket om det i och med att anledningen till att jag kunde bryta kontraktet var att jag skrev på ett sekretessavtal.

Du trivdes inte i Nantes?

– Nej, det fungerade inte där. Sedan var det väldigt många anledningar. Men det är en tid som är bakom mig nu.

En av anledningarna till den uteblivna speltiden kan ha varit ett bråk mellan presidenten och tränaren i klubben redan då svensken kom. Tränaren som hade velat ha honom till klubben fick sparken bara ett par månader efter värvningen.

Får en hungrig spelare

Den tyngre tiden gör att Kacaniklic är sugen på att leverera då han nu återvänder till Sverige efter hela tolv år utomlands.

– Det är framför allt en väldigt hungrig spelare de får nu. En spelare som kan hjälpa laget.

– Jag vet inte vad jag kan förvänta mig och det är lite charmigt. Jag har ingen aning om hur allt kommer att se ut. Det är spännande.

Kacaniklic menar också att han inte ser Hammarby som ett mellansteg för att snabbt ta klivet tillbaka ut i Europa.

– Jag ville skriva på ett längre avtal. Många spelare som har varit utomlands vill komma ut igen och det är klart att jag också har tanken att kanske någon gång komma ut i Europa igen. Men det är inte så mycket att börja om som att jag vill ha en ny utmaning.

Alexander Kacaniklics karriär

Visa

Moderklubb: Helsingborg
Ungdomsproffs: Liverpool och Fulham
2012-2016: Fulham
2012: Watford (lån)
2013: Burnley (lån)
2014: Köpenhamn (lån)
2016-2018: Nantes
2018-: Hammarby

Antal landskamper: 19

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer