Häcken har träningsspelat inför tomma läktare. Foto: Bildbyrån

Förbudet försvårar för allsvenska lagen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har beslutat att förbjuda sammankomster med över 50 deltagare. Det försvårat för allsvenska lagen som vill träningsspela inför den uppskjutna seriestarten.

I början av april skulle egentligen allsvenskan ha startat. Men på grund av coronakrisen är seriestarten uppskjuten till i början av juni. Men i och med beslutet att förbjuda sammankomster över 50 personer kan det försvåra för klubbarna att spela träningsmatcher inför premiären.

– Vi sitter och tittar på det precis nu hur vi ska förhålla oss till de nya riktlinjerna, vilka möjligheter och hinder som finns. Vi håller på att skaffa någon bild, men vi är inte i mål ännu, säger Svante Samuelsson, sportchef i Svensk elitfotboll (Sef).

Tror du att ni kommer kunna fortsätta spela träningsmatcher?

– Det vet vi inte ännu. Riktlinjerna kom får bara någon timme sedan och vi försöker samla några nyckelpersoner hur det här kan påverka oss. Vi har ju spelat träningsmatcher utan publik, men säkert varit mer än 50 personer. Vi får se om det går att hantera matcherna med färre än 50 personer, men vi är inte framme än i beslutet.

Gäller från söndag

Beslutet som statsminister Stefan Löfven (S) presenterade på en presskonferens i dag träder i kraft på söndag. Den som bryter mot förbudet kan straffas med böter eller fängelse.

– Vi behöver ta ett snabbt beslut för att komma ut med riktlinjer till våra klubbar, säger Svante Samuelsson.

Intresseorganisationen Sef har tidigare kommunicerat att de vill spela allsvenskan inför publik. Men i och med dagens besked går utvecklingen i stället mot att fler begränsningar görs i samhället.

– Vi får ta det steg för steg och vecka för vecka som alla andra.  Vi har satt ett tänkt startdatum i början av juni för att ha någonting att förhålla oss till. Sedan måste vi anpassa oss till riktlinjerna från myndigheterna som alla andra.

Klipp: Allsvenskan skjuts upp

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.