Stadion i Malmö. Foto: Bildbyrån

Här är alternativen för den allsvenska starten

Publicerad
Planen just nu är att allsvenskan börjar inför publik i början av juni. Om det inte går att genomföra finns det två alternativ.
– Antingen startar vi ligan utan publik i några omgångar eller så kan vi tvingas ta beslut att skjuta fram starten ytterligare, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till SVT Sport.

Förbundet, Svensk Elitfotboll (Sef) och klubbarna sitter just nu och försöker få fram ett spelprogram för allsvenskan 2020. Orsaken till att det ännu inte kan färdigställas är att det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) inte har kommit med något beslut kring hur man gör med tilltänkta landslagsuppehåll och europakval.

– Det utgår från en start i början av juni. Det kommer att gälla fram tills att ytterligare ett beslut måste tas, men jag utgår från att vi klarar det här, säger Enquist.

Om man på grund av coronavirusets spridning blir tvungen att ta ett nytt beslut så lär det ske i mitten av maj. Att skjuta upp allsvenskan ytterligare är ändå något man vill undvika.

– Alla parter har en påverkan. Vi kan inte heller flytta fram ligastarten hur mycket som helst på grund av arenatillgång och sådant. Ju längre vi flyttar fram ligastarten desto större problem blir det både för oss och våra partners.

En allsvensk partner är det sändande bolaget Discovery.

”Precis som alla inblandade vill vi att samtliga 480 matcher i allsvenskan och superettan ska spelas och det är fortfarande det vi jobbar efter och tror är möjligt. Exakt när serierna behöver starta för att alla matcher ska kunna spelas, är framförallt en fråga för Sef som vi är i konstant dialog med” skriver kommunikationsdirektör Daniel Lagerqvist i ett mejl till SVT Sport.

SE MER: Glenn Strömberg om familjen i corona-drabbade Bergamo (22 mars 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Glenn: Familjen i Bergamo träffas inte

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer