Marokhy Ndione och Sivert Heltne Nilsen är två av spelarna i Elfsborg som får lägre lön framöver. Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

Elfsborg sänker lönerna på grund av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Många idrottsklubbar blöder ekonomiskt på grund av coronaviruset.

Nu har Elfsborg, som första allsvenska klubb, beslutat att sänka lönerna.

– Samtliga i föreningen ställer upp för att hjälpa till en tuff situation, säger klubbchefen Stefan Andreasson.

Eftersom den allsvenska seriestarten skjutits upp på grund av coronavirusets spridning så tappar klubbarna stora pengar.

På grund av det sänker nu Elfsborg, som första klubb i allsvenskan, lönerna. Både för spelarna, ledarna och kanslipersonalen.

Corona och idrott

– Frågan har varit uppe sen en tid tillbaka och när det gäller spelarna tog de ett eget initiativ tidigt där de undrade hur de kunde ställa upp för att hjälpa till. I dag kom vi fram till en lösning, berättar klubbchefen Stefan Andreasson för Fotbolldirekt.se.

”Framtiden är oviss”

Sajten har även fått ett officiellt uttalande från spelartruppen, där spelarna bland annat skriver så här:

”Framtiden är oviss, kommer vi få spela inför publik? Vilka sponsorer tvingas dra i nödbromsen? Kommer det statliga krispaketet hjälpa/gälla oss? Vissa andra branscher går på knäna och det varslas tusentals anställda. För att visa att vi spelare bryr oss om föreningens framtid gentemot medlemmar, supporters och sponsorer har vi föreslagit en lönesänkning under en period”.

”Rör sig om miljonbelopp”

Exakt hur mycket pengar klubben sparar på detta är oklart.

– Jag vill inte gå in i detalj, men vi kommer spara mycket tack vare detta. Det rör sig om miljonbelopp, säger Stefan Andreasson.

ARKIV: Veckan när Corona lamslog idrotts-Sverige (15 mars)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet