En hemmabjudning gav Varberg möjlighet att kvittera – och sedan vinna. Foto: Discovery+

Robin Simovic hjälte för Varberg – som vann efter blunder

Varberg besegrade Öster i det första av två möten i kvalet till allsvenskan.

Robin Simovic blev stor matchhjälte för bortalaget. Anfallaren slog till med två mål i 2-1-segern.

– Känslan är bra. Vi vinner matchen på bortaplan men det är bara halvtid. En halva återstår, säger Simovic till SVT Sport.

Det är fördel Varberg i kampen om att spela i allsvenskan nästa säsong.

Borta mot superettan-laget Öster vände man ett underläge till seger. Mycket tack vare anfallsgiganten Robin Simovic – som gjorde bägge målen för Varberg.

Bjudning bakom kvitteringen

Det var Öster som tog ledningen i mitten på den första halvleken. Hemmalaget fick ett omställningsläge som slutade med att högerbacken Tatu Varmenen snyggt hittade luckan vid den bortre stolpen. Ett avslut längst marken som blev för svårt för Stojan Lukic.

Varberg hotade på de fasta situationerna, i den 27:e minuten var man nära kvittering – men stolpen var i vägen.

Istället var det en hemmabjudning som skulle resultera i en kvittering.

Vladimir Rodic nickade hem bollen mot egen målvakt, något som Varbergs Robin Simovic uppfattade och utnyttjade på bästa sätt. Anfallaren snodde åt sig bollen framför målvakten och satte dit kvitteringen strax innan paus.

– Jag kände på mig att, med det här underlaget, att allting kan hända. Det var en chansning som gick hem idag, säger Simovic som 1-1-målet.

Rodic var inte lika nöjd.

– Det var slarvigt från min sida, det tar de in i matchen igen. Det är sådant som händer men det är olyckligt att det händer i den här matchen, säger han om situationen.

Simovic slog till igen

Och direkt i den andra halvleken slog han till igen. Robin Simovic starkaste i straffområdet när han petade in ledningsmålet. 2-1 blev också slutresultatet i Växjö. Och Öster, som senast var i allsvenskan 2013, har nu ett underläge att vända.

– Nu är det bara att se framåt till nästa match. Vi ligger under med ett mål, och allt kan hända. Jag tror på oss och på det här laget, säger Vladimir Rodic.

Returmatchen spelas i Varberg på söndag. Då avgörs det definitivt vilket lag som spelar i allsvenskan 2023.