Håkan Sjöstrand och Jens T Andersson. Foto: Bildbyrån

Allsvenskan vill stoppa landslagets Qatar-resa

Uppdaterad
Publicerad

Svenska herrlandslaget planerar en januariturné till hårt kritiserade VM-värdlandet, Qatar.

Nu försöker klubbarna i allsvenskan och superettan sätta stopp för resan.

– I det här fallet så tycker klubbarna att Qatar inte är ett lämpligt land att åka till, säger Sef:s ordförande Jens T Andersson till SVT sport.

På tisdagens presskonferens inför VM-kvalmatchen mot Grekland pressades Svenska fotbollförbundets (SvFF) generalsekreterare Håkan Sjöstrand om planerna på att att lägga landslagets träningsläger i januari i Qatar.

Ungefär samtidigt höll klubbarna i allsvenskan och superettan ett möte med intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef) med målet att stoppa Qatar-resan, något som Fotbollskanalen var först att rapportera om.

– Det har alltid funnits en dialog mellan Svenska fotbollförbundet och de svenska klubbarna kring det här lägret. I det här fallet tycker klubbarna att Qatar inte är ett lämpligt land att åka till. Vi gör en skillnad där mellan VM, som ska gå 2022, som administreras av Fifa. Det är klart att kvalificerar sig Sverige till det så må väl det vara hänt. Men för den sakens skull behöver inte Sverige lägga sina egna träningsläger där, säger Jens T Andersson till SVT sport. 

Mänskliga rättigheter

Jens T Andersson säger att beslutet grundar sig i att de inte upplever att Qatar efterlever de mänskliga rättigheter som de anser att man ska göra. Han säger också att det har en betydelse för elitklubbarna.

– Vi tycker att det har ett signalvärde och det finns också klubbar som har motioner från sina årsmöten om att motverka utbytet med Qatar så det finns också en ansvarsfråga från varje enskild klubb där man har olika inriktningar kring hur man ska hantera verksamhet i länder som bryter mot mänskliga rättigheter, säger Andersson.

Eniga i frågan

Klubbarna i både allsvenskan och superettan var på plats på mötet och eniga i frågan.

– Det arbetet som SvFF gör inför fotbolls-VM är bra, men det betyder inte att man måste åka till Qatar på träningsläger. Ett förberedelseläger i januari 2022 kan ligga någon annanstans.

När det kommer till huruvida klubbarna kommer släppa spelare om lägret blir av i Qatar vill Andersson inte kommentera.

– Jag vill inte spekulera i den frågan för vi är inte där. Jag hoppas att vi inte hamnar där. Vi har skickat en tydlig signal till SvFF som vi har väldigt goda dialoger med sedan tidigare. Jag hyser starka förhoppningar att vi inte kommer se ett januariläger i Qatar, säger Andersson.

Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand uttalar sig om önskemålen för Aftonbladet:

”Det finns som jag sa tidigare i dag flera olika parametrar för oss att ta hänsyn till när vi planerar vårt läger. Och vi kommer självklart att prata med Sef och lyssna in de åsikter som de allsvenska klubbarna framför. Men vi tar det först och främst oss emellan”, skriver han i ett sms.

KLIPP: Sjöstrand försvarar landslagets Qatar-resa (7 sep 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.