”Det råder ingen tvekan om att det är ett felaktigt och omdömeslöst beteende”, säger Andreas Jansson, kommunikationschef på Svenska fotbollförbundet. Foto: TT

SVT avslöjar: Anställd på Svenska Fotbollförbundet gav 400 000 till egen förening

Uppdaterad
Publicerad

En person i ledande ställning på Svenska Fotbollförbundet beviljade hundratusentals kronor i stöd till sin egen förening. När missförhållandet uppdagades tvingades personen lämna sin post – men utåt har förbundet hållit tyst.

Svenska Fotbollförbundets initiativ ”Alla är olika – olika är bra” ska hjälpa föreningar som jobbar för jämlikhet och inkludering inom fotbollen. Livsmedelsjätten Ica är samarbetspartner och har sedan 2016 stöttat projektet med miljonbelopp.

SVT kan nu avslöja att en person i ledande ställning på förbundet tvingades lämna sitt uppdrag tidigare i år efter att det framkommit misstankar om att omkring 400 000 kronor betalats ut på felaktiga grunder under flera års tid.

”Omdömeslöst beteende”

Svenska Fotbollförbundet inledde en internutredning som visade att pengarna gått till en förening där den utpekade själv haft en nyckelposition.

– Det som har hänt är naturligtvis inte alls bra. Det råder ingen tvekan om att det är ett felaktigt och omdömeslöst beteende, säger Andreas Jansson, kommunikationschef på Svenska fotbollförbundet.

Enligt honom har hela det beviljade stödet betalats tillbaka.

Svenska Fotbollförbundet har inte polisanmält händelsen utan beskriver det som ”en jävsituation” och ”omdömeslöst agerande” av en enskild medarbetare.

Enligt uppgifter till SVT finns det kritik mot förbundets agerande, en person kallar det för en mörkläggning.

– Det är möjligt att det kan finnas några som säger det. Vi agerade direkt och jag tycker att vi har hanterat händelsen på ett korrekt sätt, säger Andreas Jansson.

Ica ovetande om händelsen

Pengarna till ”Alla är olika – olika är bra” kommer bland annat från försäljning av Ica-varor märkta med Svenska Fotbollförbundets blågula logga. Under herrarnas fotbolls-EM i år samlades 5,5 miljoner kronor in till projektet, enligt ett pressmeddelande.

Fotbollförbundet säger att de informerat Ica om det inträffade. Men det känner inte Ica igen.

”Vi har ingen information om att pengar ska ha förvaltats på ett felaktigt sätt men om det är så, så vill vi givetvis få kännedom om det”, skriver Gabriella Ohlzon, pressansvarig på Icagruppen, i ett mejl.

SVT har sökt personen som fick lämna sin tjänst på Svenska Fotbollförbundet.

Uppdatering 1 oktober: Fotbollförbundet har senare medgett att den verkliga summan låg högre.

Vet du mer? Tipsa SVT Nyheters granskande reportrar.

KLIPP: Hör Håkan Sjöstrand efter SVT:s avslöjande

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Håkan Sjöstrand efter SVT:s avslöjande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet