22 svenska fotbollsmatcher misstänkta för matchfixning 2020. Foto: SVT.

Svenska fotbollförbundet yrkar på långa matchfixnings-avstängningar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollförbundet vill stänga av de matchfixnings-åtalade spelarna länge.

Bland annat fem och sex år för landslagsspelarna i futsal futsal, och fyra och ett halvt år för en ex-allsvensk spelare.

– Det är jätteviktigt för oss att få dem avstängda, säger förbundsjuristen Christine Stridsberg.

Fyra svenska fotbollsspelare står åtalade för matchfixningsrelaterade brott, och är avstängda under disciplinnämndens utredning.

När utredningen är färdig och dom faller är ännu inte klart, men nu kan SVT Sport avslöja hur hårda straff Svenska fotbollförbundets förbundsjurist Christine Stidsberg har yrkat på i sin anmälan.

Matchfixning

”Engångsförteelse”

Den mest profilerade spelaren, som har spelat i allsvenskan och numera är utlandsproffs, vill hon stänga av i fyra och ett halvt år.

”Anmälaren har då i mildrande riktning beaktat dels att X:s agerande såvitt framkommit varit en engångsförseelse föranlett av ett omfattande spelmissbruk, dels att det kan förväntas att avstängningen inverkar på X:s möjlighet att fortsatt försörja sig som fotbollsspelare”, står det i anmälan.

Även yrkan på sex år

Även de båda futsalspelarna vill hon stänga av, i fem respektive sex år.

”Hans agerande har varit centralt i den stora negativa publicitet som det aktuella åtalet orsakat svensk fotboll”, skriver Stridsberg gällande en av futsalspelarna i sin anmälan.

Den fjärde spelaren, som spelar på lägre nivå, vill hon stänga av i minst sex år.

”X har inte en lika framstående ställning i svensk fotboll eller futsal som de övriga, men har likväl varit en central del i uppläggen i de båda fallen”, motiverar hon.

– Vi har ett antal tecken på att matchfixning förekommer en del i svensk fotboll, och är något som vi lägger mycket resurser på och prioriterar. Så detta är så klart ett viktigt fall för oss, och det är viktigt för oss att stänga av de som håller på med sådant här, säger Stridsberg till SVT Sport, och förtydligar att hennes yrkanden kan ändras beroende på spelarnas yttranden:

– Men oftast förändras det inte så mycket. Just nu står jag för de yttranden som står i anmälan.

Kan bli avstängd globalt

Den ex-allsvenske spelaren blev nyligen avstängd globalt av Fifa i väntan på Svenska fotbollförbundets dom.

– Om han skulle bli dömd även av disciplinnämnden är det mycket troligt att vi kommer att lämna in en önskan till Fifa om att de gör likadant även då, säger Stridsberg.

Samtliga spelare förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet