Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så gav SvFF-anställd bidrag till egna föreningen – flera gånger om

Anställda larmar – tystnadskultur och missförhållanden på SvFF

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar på Svenska Fotbollförbundet. Pengar som skulle gå till ungdomsfotbollen har hanterats felaktigt – och högsta ledningens agerande har utlöst en förtroendekris. SVT har pratat med anställda som vittnar om missförhållanden och en tystnadskultur på svensk fotbolls tyngsta institution.

I somras publicerades ett inlägg på Svenska Fotbollförbundets intranät med rubriken: ”NN lämnar SvFF”. Personen, som hade en ledande ställning på förbundet, tackades för sitt stora engagemang och önskades lycka till av SvFF-ledningen.

Men bakom lovorden dolde sig en infekterad historia som har skapat stora splittringar inom förbundet.

- Det är en förtroendekris. Folk mår väldigt dåligt, säger en källa som vill vara anonym av rädsla för repressalier.

SVT har pratat med runt tio personer som jobbar inom eller nära förbundet och som alla vill vara anonyma. I kombination med dokument har vi granskat vad som hänt bakom kulisserna.

Kopplingar suddades ut

Förra veckan kunde SVT avslöja att en chef på SvFF fått sluta efter att det uppdagats att personen beviljat stöd på hundratusentals kronor till föreningar där personen själv hade en nyckelroll. Pengarna kom från projektet “Alla är olika – olika är bra”, som ska främja jämställdhet och inkludering inom ungdomsfotbollen.

Utbetalningarna gjordes under flera års tid till en förening som bytt namn år för år, samtidigt som organisationsnummer och andra uppgifter förblev de samma.

Under förra året gick chefen själv in och ändrade uppgifter om föreningen i SvFF:s interna system, enligt dokumentation som SVT tagit del av. Alla direkta kopplingar till personen själv suddades ut.

Totalt handlar det om över en halv miljon kronor som har betalats ut felaktigt, enligt nya uppgifter från SvFF.

Källa: Tystades ned av ledningen

De felaktiga utbetalningarna upptäcktes i början av året men informationen hölls inom en snäv krets och polisanmäldes aldrig. Inte heller när personen lämnade SvFF i somras nämndes den verkliga anledningen.

– Ledningen har tystat ned det här. Det är först när SVT publicerade som de pratat om det, säger en källa.

Förbundet har beskrivit det som “en jävsituation” och “omdömeslöst agerande” av en enskild medarbetare – och menade att SvFF-ledningen hanterat det på ett korrekt sätt. De säger också att pengarna är återbetalda.

Men det finns en annan syn på förbundets agerande. Enligt uppgifter till SVT ville flera inom förbundet polisanmäla det som uppdagats – men högsta ledningen var av en annan uppfattning.

– Organisationen är extremt toppstyrd och det råder en stark tystnadskultur, säger en källa.

Generalsekreteraren svarar

Mannen som mycket av den interna kritiken riktas mot är generalsekreteraren Håkan Sjöstrand. Flera källor menar att han skyddade den tidigare chefen - trots larm från anställda om allvarliga brister i arbetsmiljön.

– När jag fick reda på det här ärendet så blev jag jättebesviken. Jag förstår att medarbetare också reagerar på samma sätt, men sen har vi olika roller och ansvarsområden som vi också måste hantera på ett så förnuftigt och korrekt sätt som möjligt, säger Håkan Sjöstrand.

Han känner inte igen bilden av att det skulle vara toppstyrt och finnas en tystnadskultur på SvFF.

– Jag delar inte riktigt den bilden, men det är ett allvarligt påstående och självklart kommer jag följa upp det och se vad som kan ligga bakom de här synpunkterna, säger Håkan Sjöstrand.

Efter vår granskning har både SvFF och Allmänna arvsfonden, som har bidragit med runt nio miljoner kronor, inlett granskningar av projektet “Alla är olika – olika är bra”.

SVT har sökt den före detta chefen.

Vet du mer? Tipsa SVT Nyheters granskande reportrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Generalsekreterare Håkan Sjöstrand delar inte bilden av brister i arbetsmiljön på Fotbollsförbundet.

Första kvartalet 2021: Efter tips till Svenska Fotbollförbundet uppdagas att allting inte hade gått rätt till runt en person i hög ställning på SvFF. Personen har bland annat beviljat stöd på runt 400 000 kronor till egna föreningar. Pengarna kom från projektet “Alla är olika – olika är bra”. Men uppgifterna hölls inom en snäv krets på förbundet. 

Sommaren 2021: På förbundets intranät meddelas att den aktuella personen lämnar SvFF. Personen önskas lycka till och tackas för sitt engagemang av kommunikationschefen. Ingenting om det som uppdagats nämns, varken internt eller externt. 

7 september: SVT avslöjar att en person i ledande ställning fått lämna sitt uppdrag efter att oegentligheter upptäckts kopplat till projektet “Alla är olika – olika är bra”. SvFF beskriver det som ”en jävsituation” och ”omdömeslöst agerande” av en enskild medarbetare och uppger att de inte polisanmält händelsen. 

8 september: Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand säger att det är “olyckligt när en medarbetare hamnar i en jävsituation och inte är transparent med den” och menar att SvFF-ledningen hanterat frågan korrekt. 

13 september: Allmänna arvsfonden, som har betalat ut runt nio miljoner kronor till ”Alla är olika – olika är bra”, inleder en granskning av projektet efter SVT:s publiceringar. Även SvFF:s förbundsstyrelse beslutar om en oberoende extern granskning av ärendet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet