Foto: Bildbyrån

Efter avslöjandet – här är Svenska Fotbollförbundets rekommendation

Uppdaterad
Publicerad

SVT avslöjade tidigare i veckan att en anställd på Svenska Fotbollförbundet gett 400 000 kronor till sin egen förening.

Nu berättar SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand vad som kan hända härnäst.

– Min rekommendation är att styrelsen tillsätter en oberoende kompletterande utredning, säger han.

I onsdags avslöjade SVT att en person i ledande ställning på Svenska Fotbollförbundet tvingades lämna sitt uppdrag tidigare i år.

Anledningen var att det framkommit misstankar om att omkring 400 000 kronor betalats ut till personens egen förening under flera års tid.

Personen fick lämna sitt uppdrag efter att förbundet, vars initiativ ”Alla är olika – olika är bra” ska hjälpa föreningar, inlett en internutredning.

”Det är min rekommendation”

Nu tar generalsekreterare Håkan Sjöstrand till orda på förbundets hemsida. Bland annat menar han att en kompletterande utredning ska tillsättas.

– Tillkännagivandet har medfört att en del tillkommande frågor har väckts, vilket är fullt rimligt. Därför kommer jag på måndagens styrelsemöte rekommendera förbundsstyrelsen att låta en oberoende, extern utredning granska både ärendet i sig och SvFF:s hantering av det. Den exakta omfattningen av uppdraget är naturligtvis upp till styrelsen att besluta om, säger han och fortsätter:

– Jag vill understryka att ärendet har hanterats av SvFF i samband med att händelserna blev kända för oss vilket resulterat i att de pengar som ärendet gällt återbetalats, samt att personen ifråga lämnat SvFF. Men för svensk fotbolls och min egen integritet, trovärdighet och rykte är det av största vikt att det inte finns några frågetecken kring vad som skett, och hur frågan hanterats. Därför är min rekommendation att styrelsen tillsätter en oberoende kompletterande utredning, säger Sjöstrand.

SvFF har kallat medarbetarens agerande för ”omdömeslöst” och beskrivit händelsen som en jävsituation.

SVT har sökt personen som fick lämna sin tjänst på Svenska fotbollförbundet.

Vet du mer? Tipsa SVT Nyheters granskande reportrar.

KLIPP: Hör Håkan Sjöstrand efter SVT:s avslöjande (8 september 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.