Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Generalsekreterare Håkan Sjöstrand delar inte bilden av brister i arbetsmiljön på Fotbollsförbundet.

Sjöstrand om interna kritiken: ”Delar inte riktigt den bilden”

Uppdaterad
Publicerad

Över en halv miljon kronor från projektet ”Alla är olika – olika är bra” har hanterats felaktigt. Samtidigt larmar anställda om missförhållanden och en tystnadskultur inom Svenska Fotbollförbundet.

– Min generella uppfattning utifrån de undersökningar och pulsmätningar vi gör är att vi har en väldigt tillåtande, öppen och bra arbetsmiljö, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

SVT har varit i kontakt med en rad personer inom eller nära SvFF som upplever att de inte vågar lyfta kritik internt av rädsla för repressalier. Håkan Sjöstrand säger att det är nya uppgifter för honom.

– Jag delar inte riktigt den bilden, men det är ett allvarligt påstående och självklart kommer jag följa upp det och se vad som kan ligga bakom de här synpunkterna, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

Sjöstrand: ”Blev jättebesviken”

SVT har i flera artiklar berättat om den tidigare chef som fick sluta efter att det uppdagats att personen beviljat ekonomiska bidrag till föreningar där personen själv var engagerad.

Först efter SVT:s publiceringar har förbundet inlett en extern granskning av vad som hänt – och flera källor anser att ledningen velat tysta ner händelsen.

– När jag fick reda på det här ärendet så blev jag jättebesviken. Jag förstår att medarbetare också reagerar på samma sätt, men sen har vi olika roller och ansvarsområden som vi också måste hantera på ett så förnuftigt och korrekt sätt som möjligt, säger Håkan Sjöstrand.

Enligt uppgifter till oss fanns det personer inom förbundet som ville polisanmäla händelsen, varför gjordes inte det?

– Vi tog hjälp av extern juridisk expertis för att se hur vi skulle hantera det så korrekt som möjligt och kom fram till det beslut vi gjorde. Vi såg till att pengarna som var felaktigt utbetalade betalades tillbaka, medarbetaren har avslutat sin tjänst och nu har jag dessutom föreslagit styrelsen att tillsätta en oberoende utredning för att se hur det här ärendet har hanterats, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet