Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Håkan Sjöstrand efter SVT:s avslöjande.

Sjöstrand efter SVT:s avslöjande: ”Vi behöver se över rutinerna”

Uppdaterad
Publicerad

SvFF-medarbetaren satt på dubbla stolar – och beviljade stöd på runt 400 000 kronor till sin egen förening. Nu ska Svenska fotbollförbundet se över rutinerna.

– Det är naturligtvis olyckligt när en medarbetare hamnar i en jävsituation och inte är transparent med den, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand efter SVT:s avslöjande.

Personen satt i en ledande ställning på Svenska fotbollförbundet och hade samtidigt en nyckelroll i en fotbollsförening.

Därför tvingades personen lämna sin anställning på förbundet när det uppdagades att 400 000 kronor från projektet ”Alla är olika – olika är bra” hade hamnat i den egna föreningen.

– Det är olyckligt att situationen överhuvudtaget uppstår. Men pengarna är tillbaka och det har fått konsekvenser för medarbetaren, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet.

Internutredning under våren

Generalsekreteraren säger att han fick reda på utbetalningarna i mars i år. Sedan pågick det en internutredning fram till sommaren där extern juridisk expertis togs in. Medarbetaren lämnade därefter sin anställning.

– Vi behöver se över vissa rutiner. Samtidigt är det svårt att hitta garantier för enskilda individer och saker som de gör, säger Håkan Sjöstrand.

Ica samarbetspartner

Pengarna som betalades ut kom från Svenska fotbollförbundets initiativ ”Alla är olika – olika är bra”. Ett projekt som ska främja jämlikhet och inkludering inom ungdomsfotbollen. Samarbetspartner är bland annat livsmedelsjätten Ica som har bidragit med mångmiljonbelopp sedan 2016.

Skadar det här förtroendet för projektet?

– Det viktigaste är hur man hanterar fel när de uppdagas. I det här fallet är det en medarbetare som har gjort fel, det är inte Svenska fotbollförbundet som har gjort fel, säger Håkan Sjöstrand.

Vet du mer? Tipsa SVT Nyheters granskande reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet