Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Inga indikationer på att något är fel” Visa alla (2)
Visa alla (2)

Arvsfonden har betalat miljoner till SvFF-projekt – inleder granskning

Uppdaterad
Publicerad

Allmänna arvsfonden har beviljat runt nio miljoner till SvFF-projektet ”Alla är olika – olika är bra”. Nu ska den statliga fonden granska projektet efter SVT:s publiceringar.

– Vi tar det här på största allvar och har meddelat SvFF att vi kommer att göra en stickprovskontroll, säger Hans Andersson, enhetschef på Arvsfondsavdelningen vid Kammarkollegiet.

En person i ledande ställning på Svenska fotbollförbundet, SvFF, beviljade runt 400 000 kronor i stöd till sin egen förening. Pengarna kom från initiativet “Alla är olika – olika är bra”, som ska främja jämställdhet och inkludering inom fotbollen. Missförhållandet uppdagades i mars men personen fick lämna sin tjänst först i somras.

”Ska gå till rätt ändamål”

Sedan 2018 har Allmänna arvsfonden, som förvaltas av Kammarkollegiet, beviljat runt nio miljoner kronor till SvFF-projektet. Nu ska de granska hur deras utbetalningar till SvFF har hanterats. Hans Andersson, enhetschef på Arvsfondsavdelningen vid Kammarkollegiet, poängterar att det i nuläget inte finns några uppgifter om att medel från Arvsfonden har använts felaktigt. 

– Vi vill att pengarna ur allmänna arvsfonden ska gå till rätt ändamål, säger Hans Andersson, enhetschef på Arvsfondsavdelningen vid Kammarkollegiet.

De har därför begärt in en stor mängd underlag från Svenska fotbollförbundet och hoppas kunna vara klara med sin granskning under oktober månad.

– Vi ska granska kontoutdrag, huvudboksrapporter, resultatrapporter, lönespecifikationer och kommer att ställa frågor om det gjorts transaktioner mellan projektet och närstående personer, säger Hans Andersson.

Även förbundet ska utreda

Efter SVT:s avslöjande förra veckan har SvFF-ledningen, och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand, fått intern kritik. På måndagen hölls ett styrelsemöte där man beslutade om en oberoende extern granskning av det inträffade. Detta efter förslag från Sjöstrand själv.

”Han har bett om det både för sin egen och för svensk fotbolls integritet och trovärdighet”, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i en skriftlig kommentar.

Vet du mer? Tipsa SVT Nyheters granskande reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet