Östersunds målvakt Aly Keita är fast på ett hotell i Guineas huvudstad Conakry där en militärkupp ägde rum i söndags. Foto: TT

Östersunds Aly Keita i kuppens Guinea: ”Man vet inte vad som kan hända”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som en militärkupp i Guineas huvudstad Conakry genomfördes i helgen har Östersunds målvakt Aly Keita befunnit sig strax utanför staden.  

Keita var på plats på en landslagssamling, men alla träningar samt matchen mot Marocko har ställts in på grund av läget. 

– Jag har varit nervös och rädd men alla mår bra. Så just nu känns läget stabilt men man vet inte vad som kan hända och därför vill man gärna komma hem snabbt, säger Aly Keita till SVT sport. 

Guineas president Alpha Conde greps i helgen under en militärkupp i Conakry, enligt ett uttalande i en video från kuppmakarna till AFP.

Aly Keita, tillhörande Östersunds FK, är på plats tillsammans med resten av Guineas landslagstrupp strax utanför staden. För spelarnas säkerhet har de inte fått lämna hotellet efter händelsen och vakter är på plats dygnet runt.  

VM-kval fotboll

– Jag är inte rädd för min egen skull. Mer för min familj som bor där ute i huvudstaden. Jag har varit nervös och rädd men alla mår bra. Så just nu känns läget stabilt men man vet inte vad som kan hända och därför vill man gärna komma hem snabbt, säger han.

Allt har ställts in

Guinea skulle ha spelat VM-kvalmatch mot Marocko under måndagen. Men matchen har, tillsammans med alla träningar, ställts in på grund av rådande läge i staden. Något som Keita anser är bra.  

– De känns helt rätt, det är inte läge att spela match efter vad som har hänt. Det känns rätt att de tog de beslutet att inte spela. Självklart är det lite tråkigt, men det finns viktigare saker än fotboll. Det får bli en annan gång.

Väntar på att få åka hem

Just nu befinner sig laget på hotellet i väntan på att få åka hem vilket Keita ser fram emot.  

– Ledningen säger att vi kan få åka imorgon, så jag hoppas att det blir så. Jag längtar efter min flickvän och mina barn. Det gör man alltid när man är borta men efter något sådant här längtar man extra mycket. 

Samtidigt som Keita längtar efter att komma hem till familjen blickar han även framåt mot ÖFK:s kommande match.  

– Det ska bli kul att komma hem till laget igen och börja träna. Vi har en viktig match mot Siruis på lördag som jag ser fram emot.

Marockos spelare hann flyga ut

Bland spelarna som är fast finns Liverpools Naby Keita, Lokomotiv Moskvas Francois Kamano och Toulouses Issiaga Sylla.

Han berättar att förbundskaptenen samlade laget vid frukosten på hotellet under söndagen för att informera om kuppen.

– Soldater posterades ut för att säkra vårt hotell. Flygplatsen ligger bara tio minuter bort men vi fick inte flytta på oss, säger Sylla till L'Equipe.

Guinea skulle mött Marocko i Conakry under måndagen men motståndarna hann lämna landet under söndagskvällen efter flera timmars lång ängslig väntan efter att Marrockos kung Mohammed VI ingripit, skriver AP.

– Vi kände rädsla under händelserna i Conakry men det viktigaste var att vi kunde återvända till Marocko på ett säkert sätt, säger den marockanske backen Nayef Aguerd.

Fifa följer utvecklingen noggrant. Ännu finns ingen ny speldag kommunicerad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet