Kultur- och idrottsminister Amanda Lind. Foto: TT Nyhetsbyrån

Inget nytt besked från Amanda Lind: ”Inväntar besked”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns fortsatt inget beslut vad gäller publikbegränsningar vid idrottsevenemang. Folkhälsomyndigheten hade inget nytt besked att ge under dagens presskonferens.

– Vi inväntar folkhälsomyndightens besked, säger kultur- och idrottsministern.

Amanda Lind hade i dag ett möte med Riksidrottsförbundet och flera andra aktörer om nya coronaviruset och hur det påverkar större publika evenemang. Några nya besked kring exempelvis begränsningar i publik kom dock inte.

– Gör Folkhälsomyndigheten bedömningen att vi behöver göra begränsningar i deltagande i olika evenemang kommer vi att agera på det. Dialogen vi har med RF är att självklart går hälsan först, säger kultur- och idrottsministern.

Corona och idrott

Borde man inte för säkerhets skull förhindra stora folksamlingar?

– Vi ska lyssna på vår expertmyndighet. Blir det den typen av beslut är min uppfattning att både regeringen och de aktörer jag träffat i dag sätter hälsan främst.

Hur mycket väger ni in de ekonomiska effekterna detta skulle få för klubbarna i era beslut?

– Ett sådant här beslut skulle vi basera på att värna människors hälsa. Men jag är fullt medveten om att det skulle innebära stora ekonomiska effekter för klubbar och idrottsrörelsen.

Inget beslut

Senare i dag höll Folkhälsomyndigheten en presskonferens. Fortsatt finns det inget beslut angående begränsningar vad gäller publik på idrottsevenemang.

Vi håller en dialog med regeringen angående större evenemang hur vi ska göra där. Men än så länge har ingenting landat i den frågan. Det kommer bli ett stort fokus framöver att skydda de äldre, Anders Tegnell statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och fortsätter:

Tegnell vid Folkhälsomyndigheten säger senare att sannolikheten är hög att det snart kan ge ett beslut i frågan.

– Under dagen kommer det att finnas en tydlighet i den frågan. Vi hoppas att det ska kunna vara klart innan dagen är över, säger han.

En mängd stora publika idrottsevenemang är planerade i Sverige den närmsta tiden. Hela listan hittar ni här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet