Foto: Janerik Henriksson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Amnesty: ”Viktigt att löften och reformer följs upp”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-VM 2022 ska avgöras i Qatar. Sveriges herrlandslag har förlagt sin januariturné där och bland annat sagt att det inte finns någon annanstans att åka.
– ”Att det inte finns någon annanstans att åka till” – det finns ju en hel värld att åka till, säger Ami Hedenborg, talesperson i Amnesty Sverige, till SVT Sport.

Borde herrlandslaget bojkotta Qatar?

– Amnesty är aldrig för bojkotter, utan vi säger ta reda på situationen i ett land som du åker till och se till att det som du själv gör inte bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter.

Tycker du att idrotten kan göra mer?

– Fifa har gjort mycket, Qatar har gjort mycket, det finns reformer. Nu gäller det att se till att de implementeras samt att det fortsätter att förbättras för det är långt ifrån bra i Qatar. Fifa har en hög svansföring så det gäller att se till att Fifa också lever upp till det som de säger att de ska leva upp till.

Vad är viktigt, särskilt med tanke på hur det är i Ryssland efter vinter-OS 2014 och i Kina efter sommar-OS 2008?

– Det är viktigt att media och andra passar på att ta upp alla andra frågor. Ryssland och Kina där vet vi hur illa det är. Det gäller ju att efter idrottsevenemangen följa upp hur det blev med de här utlovade reformerna. Jag brukar säga att sport är politik, vi välkomnar när kända människor som många ser upp till tar ställning på olika sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer