Foto: Bildbyrån

Analys: ”Hur man än väljer att avsluta Premier League blir det problem”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Trots att inga Premier League-matcher har spelats på nästan en månad skapar fotbollen fortfarande rubriker. I veckan kom klubbarna överens om att skjuta upp ligan på obestämd tid. Det är alltså fortfarande oklart när – och om – Liverpool får lyfta sin första trofé på 30 år.

Jonas Sverin

Reporter

Innan Corona-pandemin tog fart på allvar såg Liverpool ut att gå mot en säker seger i Premier Leauge. Efter 29 spelade matcher leder laget ligan med 25 poäng över Manchester City, med en match mer spelad.

Aldrig tidigare har ett lag lett ligan lika överlägset vid den här tidpunkten.

Endast två segrar under de nio återstående omgångarna krävs för att säkra titeln. Om de nu spelas klart, vill säga.

Ber spelarna gå ner i lön

I fredags samlades representanter för samtliga Premier League-lag i ett krismöte för att diskutera framtiden. Klubbarna kom överens om återuppta nuvarande säsong när det är säkert och lämpligt att göra det. De kom också överens om att be sina spelare gå ner 30 procent i lön så att icke spelande personal kan behålla sina jobb. Gemensamt kommer klubbarna också skänka över 1,5 miljarder kronor till de lägre divisionerna och 250 miljoner kronor till den engelska sjukvården.

Något klubbarna också är överens om är att de vill slutföra nuvarande säsong om möjligheten finns.

Men även om regeringen skulle lätta på restriktionerna är det osannolikt att det går att spela matcher inför publik den närmsta tiden. Alternativ som vädras är att spela klart återstående omgångar inför tomma läktare. Problemet med det är att det oavsett kommer att behövas övrig personal under matcherna. Inte minst medicinsk personal som i detta nationella krisläge anses ha viktigare saker för sig än att ta hand om skadade fotbollsspelare.

TV-pengar påverkar beslutet

Anledningen till att klubbarna strävar efter att spela klart säsongen handlar framför allt om pengar. Enorma summor för internationella tv-rättigheter står på spel. Så sent som i veckan meddelade beIN Media Group, världens största innehavare av tv-rättigheter för sport, att de precis som Canal Plus håller inne med pengarna om inte franska Ligue 1 spelas klart. Det gav troligtvis Premier League-klubbarna skrämselhicka. Om nuvarande säsong inte avslutas som planerat riskerar de, enligt engelska medieuppgifter, tvingas betala tillbaka nästan 9,5 miljarder kronor för kontraktsbrott.

Med både ett EM-slutspel och ett sommar-OS uppskjutet till nästa år borde det gå att spela klart återstående omgångar senare i sommar. Problemet är att många spelares kontrakt går ut den sista juni. Det går eventuellt att lösa med tillfälliga korttidskontrakt, även om de förmodligen skulle vara frivilliga för de aktuella spelarna att skriva på. Det kan också innebära komplikationer om de aktuella spelarna skadar sig utan att ha skrivit på kontrakt med sin framtida klubbar. Flera klubbars sponsorkontrakt går också ut, inklusive Liverpools avtal med sin huvudsponsor som avslutas sista maj. Sportklädesjätten skulle troligen inte uppskatta om Liverpool blir mästare utan deras logga.

En framflyttad säsongsavslutning skulle också påverka startdatumet för nästa säsong. Eftersom de engelska ligorna är tätt sammanflätande med övriga europeiska ligor och internationella cuper, skulle det förmodligen krävas ett gemensamt beslut med Uefa i så fall.

Ett alternativ: Att frysa tabellen

Det alternativ som oftast diskuteras på landets sportsidor är att frysa säsongen som tabellen ser ut just nu. Liverpool skulle i så fall bli klara segrare, vilket nog få har några invändningar emot.

Problemet gäller platserna därunder.

I den övre halvan av tabellen står viktiga platser till Champions League och Europa Leauge på spel. Eftersom vissa lag har spelat färre matcher än andra, borde de få en genomsnittlig poäng som kompensation. Som tabellen ser ut just nu har Wolverhampton och Sheffield United lika många poäng, men Wolverhampton har en match mer spelad. Längre ner i tabellen skulle framför allt Aston Villa bli upprörda om ligan avslutas med en fryst tabell. Med sin nuvarande plats som nästjumbo skulle de åka ur utan att få kämpa de sista omgångarna.

Hur man än väljer att avsluta Premier League kommer det alltså att skapa problem.

Ett sista alternativ är därför att stryka nuvarande säsong och börja om från noll igen efter sommaren. Även om det skulle bli en dyr lösning, är det kanske i slutändan det enklaste och mest rättvisa beslutet. Men det är nog många, framför allt i Liverpool och Leeds, som har en annan syn på det.

Glenn Hysén: ”Någon förbannelse som vilar”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Glenn Hysén: ”Någon förbannelse som vilar” Foto: Bildbyrån/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.