Janne Andersson öppnar för att hoppa av Guldbollen-juryn. Foto: Bildbyrån

Janne Andersson: ”Får se om jag röstar nästa år”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll ska den 73:e Guldbollen delas ut där förbundskaptenen Janne Andersson varit med i juryn för att ta fram vinnaren. Något som kan komma att försvinna.

– Det ingår i förbundskaptensrollen att vara med och rösta. Men efter hand har jag känt att det är mindre och mindre viktigt och vi får se om jag är med och röstar nästa år.

Det svenska herrlandslaget samlades på Cypern idag för de sista förberedelserna inför de två avslutande matcherna i EM-kvalet. Det bidrar till att landslaget inte finns på plats under Fotbollsgalan ikväll.

Där kommer guldbollen att delas ut till Sveriges bästa fotbollsspelare 2019. Priset ingår under en kategori som Janne Andersson har blandade känslor till.

Fotbollsgalan

– Jag är emot individuella priser i fotboll för fotboll är en lagsport. Jag förstår att det finns en funktion med dem och att man ska hylla vissa. Men jag personligen, som tränare, har väldigt svårt att värdera spelarna på det sättet.

– Men jag visste om att det ingick i förbundskaptensrollen att vara med i juryn. Men för varje år som gått har jag börjat tycka det är mindre och mindre bra. Jag har väckt frågan internt, så vi får se hur det blir nästa år, men i år har jag varit med. Jag tror inte jag kommer vara med men i år kom jag på det för sent så jag får skylla mig själv.

Guldbollen är ett pris som berör och kan även röra upp känslor. För två år sedan fick priset stor uppmärksamhet när det tilldelades Andreas Granqvist istället för Emil Forsberg, som med sina 22 assist var bäst bland samtliga spelare i Europas fem största ligor.

– Man kan ju vara med som sakkunnig utan att rösta och delge sin syn. Vi har inlett en liten diskussion kring det här eftersom jag själv inte är riktigt bekväm med det.

ARKIV: Janne Andersson markerar (11 oktober),

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbollsgalan

Mer i ämnet