BP:s Andreas Engelmark tränade nyblivne landslagsspelaren Dejan Kulusevski mellan han var 12 och 15 år. Foto: BP/Privat

Så hamnade Kulusevski i Serie A: ”Glenn Strömberg var med och påverkade”

Uppdaterad
Publicerad

Dejan Kulusevski var det stora utropstecknet när Janne Andersson tog ut truppen för de kommande EM-kvalmatcherna. SVT Sport har talat med Kulusevskis ungdomstränare som tror på en ljus framtid för den unge Parmaspelaren.

– Jag tror Kulusevski kommer vara dominerande i ett svenskt landslag rent offensivt över tid, säger Andreas Engelmark till SVT Sport.

Efter akademiarbete i USA är Andreas Engelmark tillbaka som utvecklingsansvarig i Brommapojkarna. Och det var även i talangfabriken i Bromma utanför Stockholm som Engelmark ansvarade för BP:s 99:or, innehållande den ett år yngre framtida landslagsmannen, Dejan Kulusevski.

– Jag tränade honom mellan han var 12 och 15 år. Han flyttade under sommaren till Atalanta. Vi har fortfarande kontakt och när han är hemma tränar vi ibland tillsammans, säger Andreas Engelmark till SVT Sport.

Herrlandslaget i fotboll

”Glenn var nog säkert där och påverkade”

Precis som många spelare före honom valde Kulusevski att som ung söka lyckan utomlands.

– Han kom till mig där på sommaren och sa att han nog inte kommer tillbaka efter ledigheten. Jag sa att det är tidigt men vill du det här så förstår jag dig. Det är ett tufft val att göra. Hampus Finndell gick till Groningen och Joel Asoro till Sunderland, så det var flera i den gruppen som flyttade.

Engelmark berättar att Kulsevski inte kunde språket och hade det tufft till en början. Men i fjol blev det tre matcher med Atalanta.

– Det är en tuff väg att ta, men han har lyckats.

Vet du hur Atalanta hittade honom?

– Ja, faktiskt. Våren 2015 var han på provspel i Atalanta och därefter åkte vårt lag på en turnering där Juventus, Torino och Atalanta var med. Vi mötte faktiskt Atalanta i en match, som vi vann, och Dejan var väldigt bra hela turneringen. Jag tror det bidrog.

– Efter turneringen ringde Glenn Strömberg mig. Som sista dubbelkoll frågade han mig om Dejan ”är på riktigt”. Jag sa att han är det, men att det inte går att garantera. Jag sa att Dejan kommer göra allt han kan och att han har enorma kvaliteér. Sen några månader senare åkte han dit. Glenn var nog säkert med där och påverkade lite, säger Andreas Engelmark till SVT Sport.

”Tror Kulusevski blir dominerande”

Engelmark tror att Dejan Kulusevski har en ljus framtid framför sig i landslaget.

– Jag tror att i Dejan har vi att göra med nästa svenska stora stjärna tillsammans med Alexander Isak. Jag tror otroligt mycket på att han kommer nå den absolut högsta nivån. Isak och Kulusevski kommer vara dominerande i ett svenskt landslag rent offensivt över tid. Det ska bli kul för den svenska publiken att se honom mer och mer nu. De som tittar nu kommer nog bli väldigt imponerade, säger BP:s utvecklingsansvarige till SVT Sport.

I ett 4-4-2-ställt Sverige, var ser du honom främst?

– Den är lite lurig. Landslaget har gjort ett fantastiskt jobb, men våra yttrar kommer ganska långt ner och försvarar, i alla fall mot bra lag, och där är kanske inte Dejan bäst. När Sverige är mer spelförande tror jag Janne ser honom på högerkanten. Det förstår jag verkligen, men jag kan också se honom som en av två forwards. Jag ser framför mig att han och Isak kan spela forwards tillsammans i framtiden, säger Engelmark till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet