Andreas Granqvist är tillbaka i landslaget. Foto: Bildbyrån.

Andreas Granqvist tillbaka i landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Granqvist är tillbaka i landslaget efter skadefrånvaron.

Som kapten – men inte främst som spelare.

– Han är med för att bidra med det han kan, som person, säger förbundskapten Janne Andersson.

”Granen” hade inte spelat en match på nio månader när han i lördags gjorde comeback för Helsingborg mot Mjällby, inför ögonen på Janne Andersson.

35-åringen har dragits med skador och har själv tvekat kring framtiden.

Ändå fanns han med i Janne Anderssons trupp inför VM-kvalmatcherna mot Georgien och Kosovo samt träningslandskampen mot Estland senare i mars.

”Hoppas han kan komma tillbaka”

– Jag såg honom när han spelade här senast och det var en väldigt bra insats. Så jag hoppas att han kan komma tillbaka till det vi sett honom prestera i landslaget tidigare, säger Janne Andersson på en presskonferens.

Där underströk han att Granqvist fortfarande är lagkapten i Blågult, trots att Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i laget.

– Andreas Granqvist är kapten i det här landslaget, inte Zlatan, säger förbundskaptenen.

Han fortsätter:

– ”Granen” är uttagen som femte mittback. Jag ser inte i utgångsläget att han ska spela någonting. Han är med för det han är bra på, sin personlighet och sätt att vara. Han ska bidra med det han är bra på.

”Får tycka vad de vill”

Andreas Granqvist säger till Expressen att han och Janne Andersson haft en bra dialog.

– Det har inte varit några konstigheter. Vi är överens om att det här är ett bra upplägg, att jag följer med som femte mittback. Sen får vi se hur det ser ut, säger Granqvist till tidningen.

På frågan om det skulle vara orättvist att han tar platsen före någon annan svarar han:

– Jag känner inte så mycket. Det är alltid folk som tycker och tänker vad de vill. Jag är inte med för att sitta vid sidan om eller för att köra egen rehab. Jag är med för att vara fullt med. Men att gå in i ett VM-kval, då är det en konkurrenssituation och jag kanske inte är framme där jag spelar två fulla matcher i ett kval. Nu har Janne tagit ut fem mittbackar och det kanske han inte hade gjort om jag inte varit med, så jag vet inte riktigt om jag tar någon annans plats på det sättet.

”Kan bli en kick”

Janne Andersson hoppas på Granqvist i EM i sommar.

– Jag ser att han ska vara tillräckligt bra för att vara med i ett EM. Då är den här samlingen viktig. Han är med tydligt som femte mittback och hoppas att detta kan bli en kick för att hjälpa honom att komma tillbaka till att vara den gamla ”Granen” igen, säger Janne Andersson.

Sverige saknar flera defensiva spelare inför samlingen. Pontus Jansson rehabiliterar en opererad fot och Gustav Svensson och Marcus Danielson – båda till vardags i Kina – har stoppats av sina klubbar på grund av karantänsregler.

– Det är klart att det är tråkigt att de blev stoppade. Men exakt hur det påverkar när det kommer fram till en trupputtagning (inför EM) är svårt att säga, säger Janne Andersson.

KLIPP: Lista: 5 av Zlatans mest ikoniska landslagsmål (15 mars 2021)

Fakta: Svenska truppen

Målvakter: Robin Olsen, Everton, Karl-Johan Johnsson, FC Köpenhamn, Kristoffer Nordfeldt, Genclerbirligi.

Försvarare: Mikael Lustig, AIK, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Filip Helander, Glasgow Rangers, Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Pierre Bengtsson, Vejle, Emil Krafth, Newcastle, Andreas Granqvist, Helsingborg, Joakim Nilsson, Bielefeld, Carl Starfelt, Rubin Kazan.

Mittfältare/anfallare: Sebastian Larsson, AIK, Albin Ekdal, Sampdoria, Kristoffer Olsson, Krasnodar, Emil Forsberg, Leipzig. Dejan Kulusevski, Juventus, Viktor Claesson, Krasnodar, Mattias Svanberg, Bologna, Ken Sema, Watford, Jens Cajuste, Midtjylland, Zlatan Ibrahimovic, Milan, Alexander Isak, Real Sociedad, Marcus Berg, Krasnodar, Robin Quaison, Mainz, Jesper Karlsson, AZ Alkmaar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.