Zlatan Ibrahimovic gör comeback i landslaget. Foto: Bildbyrån.

Klart: Zlatan Ibrahimovic gör comeback i landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i det svenska fotbollslandslaget.

När förbundskapten Janne Andersson idag presenterade truppen till kommande VM-kvalmatcher fanns 39-åringen med.

–Vi såg en framtid för Zlatan igen, säger Janne Andersson.

Efter EM 2016 valde Zlatan Ibrahimovic att tacka för sig i det svenska landslaget. Förlustmatchen i gruppspelet mot Belgien den 23 juni 2016 blev hans sista match i den blågulatröjan. Tills nu.

När Janne Andersson idag presenterade den trupp som ska inleda VM-kvalet nästa vecka fanns 39-åringen med på listan.

”The return of the God” skriver Zlatan Ibrahimovic själv på Instagram.

– Först och främst så är det en väldigt bra fotbollsspelare, den bästa vi haft i Sverige. Det är såklart väldigt roligt att han vill komma tillbaka. Förutom det han kan bidra med på planen så har han ju en otrolig erfarenhet och kan bidra med den till andra spelare i laget, säger Janne Andersson på förbundets hemsida.

”Han är aktuell för EM”

Zlatan Ibrahimovic har missat de fyra senaste matcherna med Milan på grund av en skada men enligt förbundskaptenen är han nu redo för spel.

– Igår när vi pratade så gav han klartecken för att kunna bli uttagen. Vilket jag var glad för, säger Janne Andersson.

Dagens uttagning betyder också att Zlatan kan vara med i sommarens EM.

– I och med att han är med i den här truppen är han ju aktuell för EM också men det är ytterligare några månader till. Men i och med att han sagt ja så innefattar det även ett EM, säger förbundskaptenen.

”Konkurrensen är stenhård”

Totalt 26 spelare finns med i truppen. Ett annat namn som sticker ut är Andreas Granqvist som varit väldigt skadedrabbad.

– Det kanske är den tuffaste konkurrenssituationen vi har haft under min tid som förbundskapten. Konkurrensen är stenhård, det gör det ännu svårare att ta ut ett lag. Jag är glad att vi har så många spelare att välja på, säger Andersson under presskonferensen.

Det som väntar är två VM-kvalmatcher, Georgien hemma (25 mars) och Kosovo borta (28 mars). Samt en träningsmatch mot Estland hemma den 31 mars. Truppen samlas nu på måndag.

Förbundskaptenen reste till Italien

Zlatan Ibrahimovic har spelat 116 landskamper och gjort 62 mål i den blågula tröjan. Snacket kring en återkomst i landslaget började under hösten 2020 när Zlatan, i en intervju med Aftonbladet, sa att han saknade landslaget. Efter det reste Janne Andersson till Milano för att träffa honom. Relationen mellan Ibrahimovic och Andersson har varit frostig efter att Zlatan riktat hård kritik mot förbundskaptenen. Men efter mötet i Milano verkar de två nu vara sams.

KLIPP: Lista: 5 av Zlatans mest ikoniska landslagsmål (15 mars 2021)

Hela truppen:

Målvakter: Robin Olsen, Everton, Karl-Johan Johnsson, FC Köpenhamn, Kristoffer Nordfeldt, Genclerbirligi.

Försvarare: Mikael Lustig, AIK, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Filip Helander, Glasgow Rangers, Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Pierre Bengtsson, Vejle, Emil Krafth, Newcastle, Andreas Granqvist, Helsingborg, Joakim Nilsson, Bielefeld, Carl Starfelt, Rubin Kazan.

Mittfältare/anfallare: Sebastian Larsson, AIK, Albin Ekdal, Sampdoria, Kristoffer Olsson, Krasnodar, Emil Forsberg, Leipzig. Dejan Kulusevski, Juventus, Viktor Claesson, Krasnodar, Mattias Svanberg, Bologna, Ken Sema, Watford, Jens Cajuste, Midtjylland, Zlatan Ibrahimovic, Milan, Alexander Isak, Real Sociedad, Marcus Berg, Krasnodar, Robin Quaison, Mainz, Jesper Karlsson, AZ Alkmaar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.