Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Dejan Kulusevski varför han tror att Sverige föll ihop mot Österrike. Foto: Niklas Malmkvist/SVT

Anfallsstjärnan Dejan Kulusevski om landslagets taktik: ”Hade bara en träning på oss”

Uppdaterad
Publicerad

Förlust mot Österrike och en minimal chans att nå EM.

Nu ger anfallsstjärnan Dejan Kulusevski sin syn på landslagets sätt att spela och en sen taktisk ändring.

– Vi hade en träning på oss inför Österrike. Det är för kort tid. Förra samlingen var enda gången vi tränade på att spela lite annorlunda, säger han till SVT Sport.

Efter förlusten mot Österrike på Friends Arena i september ligger Sverige sju poäng efter såväl Belgien som Österrike, med tre matcher kvar att spela.

I en exklusiv intervju med SVT Sport berättar Tottenhams anfallare Dejan Kulusevski om besvikelsen efter förlusten och om spelet bakom kulisserna under den förra landslagssamlingen.

Herrlandslaget i fotboll

– Vi försökte byta spelsystem tidigare men återgick till det gamla väldigt snabbt. Men det gamla systemet fungerade inte heller, så nu senast så var det liksom ”okej, vi möts på mitten”, säger han.

”Hade en träning på oss”

Kulusevski är i grunden positiv till den offensiva förändring som gjordes inför Österrikematchen, men menar att det var för kort förberedelsetid.

– Vi hade en träning på oss och gick in i matchen mot Österrike. Den här samlingen var enda gången vi tränade på att spela lite annorlunda medan här i Tottenham har du en försäsong och tid att träna upp systemet. Det är kanske därför det bara höll en halvlek mot Österrike.  

Borde ni har gjort ändringen tidigare? 

– Absolut, det hade vi kunnat göra. Men nu är det för sent, så det bara glömma det och se vad vi gjort för fel och försöka hitta en väg framåt. 

Var det här första samlingen där ni verkligen fick säga vad ni kände? 

 – Lite så. Vi kände hur skarpt läge det var och att vi måste vinna. Vi borde kanske sett det här tidigare.

Janne: ”Kan inte hålla med”

Janne Andersson menar att man generellt lyssnar på spelarna och försöker anpassa spelet beroende på vilket motstånd man ställs mot.

Dejan Kulusevski menade att ändringen kom för sent, håller du med om det?

– Nej, det gör jag inte. I Nations League förra året provade vi också att gå på ett lite annat sätt. Då hade vi en jäkla massa skador som gjorde att det kullkastades fullständigt tyvärr, säger Andersson.

Se exklusiva mötet med Kulsevski på SVT Play.

KLIPP: Kulusevski om att vinna Guldbollen igen: ”Inte viktigt”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulusevski om att vinna Guldbollen igen: ”Inte viktigt” Foto: Niklas Malmkvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet