Janne om Elanga: ”Litar på det han sagt”

Uppdaterad
Publicerad

Anthony Elanga behöver speltid för att bli helt klar för det svenska landslaget.

Men det är ingenting Janne Andersson tar i beaktande inför torsdagens kvalmöte med Tjeckien.

– Jag kommer inte byta in honom för den sakens skull utan jag litar på det han har sagt, säger den svenske förbundskaptenen.

Anthony Elanga, 19, har gått från klarhet till klarhet under vintern och petat in bollar både i Premier League och Champions League.

Ett genombrott som inneburit att det blivit en dragkamp om talangen mellan Sveriges, Kameruns och Englands landslag då Elanga är född i Sverige, har en pappa från Kamerun och har bott i England sedan tolv års ålder.

I och med Janne Anderssons uttagning av talangen till playoffmatchen mot Tjeckien på torsdag så känns diskussionen avgjord – men Elanga behöver ändå speltid för att bli helt klar för det svenska landslaget. Det är emellertid ingenting Andersson tar hänsyn till när han drar upp taktiken inför mötet med Tjeckien.

– Jag resonerar inte på det sättet, han har sagt så tydligt att det är det svenska landslaget som gäller till 100 procent, så jag kommer inte byta in honom för den sakens skull utan jag litar på det han har sagt, säger Janne Andersson.

Kommer inte starta

Däremot är Elanga i allra högsta grad aktuell för ett inhopp.

– Skulle man till exempel jaga ett mål så kan man ta in en spelare som är konstruktiv som han är, eller skulle man kanske ligga och försvara och ha en kontringsspelare så är han inte så tokig där heller. Vi har flera spelare som har den här typen av egenskaper som han har, sen att han skulle spela från start, det kan jag nog säga att det kommer han inte att göra om det inte händer nåt väldigt speciellt. Vi får se på torsdag helt enkelt, han är med i truppen och kan definitivt hoppa in, absolut, säger Janne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.