Lionel Messi blev målskytt i sin 1000:e match – och hjälpte till att ta Argentina till kvartsfinal. Foto: TT

Messi sköt Argentina till kvartsfinal – i sin 1000:e match

Uppdaterad
Publicerad

Lionel Messi spelade sin 1000:e proffsmatch i karriären i åttondelsfinalen mot Australien.

Matchen till ära slog han till med matchens första mål – hans nionde VM-mål i karriären och första i en slutspelsmatch.

Det blev spännande mot slutet men Argentina besegrade Australien med 2-1 och gick till kvartsfinal.

Som väntat var det Argentina som från början tog tag i den spelmässiga taktpinnen. Och dryga halvtimmen in kom målet – signerat Lionel Messi.

Messi smög sin i mot mitten från höger ytterpositon och fick bollen vid sina fötter precis innanför straffområdeslinjen efter kvickt passningsspel. Därifrån var han kylan själv och placerade in bollen med vänster bredsida vid bortre stolpen.

Målet var Messis nionde VM-mål i karriären och med det gick han ifrån den delade andraplatsen han hade tillsammans med Diego Armando Maradona med flest VM-mål för Argentina (Gabriel Batistuta leder med tio VM-mål). Målet var också det första Messi gjort i en slutspelsmatch i ett VM.

I den andra halvleken stod australiska målvakten Mat Ryan för en bjudning när han, under press, försökte spring loss med bollen. Istället dök Julian Alvarez upp och rullade in bollen i det gapande tomma målet för 2-0.

KLIPP: Messi om att fira 1000 matcher

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Australien kämpade sig tillbaka

Men Australien gav sig inte. I den 77:e minuten kom reduceringen efter att Craig Goodwin lossade ett skott utanför straffområdet som tog en rejäl touch på Enzo Fernandez och in i mål.

I de absoluta slutsekunderna dök kvitteringsläget upp för Australien och 18-åringen Garang Kuol, men då stod Emiliano Martinez för en jätteräddning som säkrade segern för Argentina.

– Vi kontrollerade matchen och borde ha avgjort den tidigare, så hade vi inte behövt bli skrämda där i slutet, säger Leo Messi efter matchens slut.

Avancemanget innebär att Argentina får möta Nederländerna i kvartsfinal fredagen den 9 december, en match som sänds i SVT1 klockan 20:00.

– Det är här vi vill vara, den är den här känslan vi vill åt och vi ser hur mycket det betyder för alla. Vi måste fortsätta att hålla ihop. Jag är väldigt glad över segern och att vi är vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.