Kosovare Asllani ställer krav på Svenska Fotbollförbundets jämställdhetsarbete. Foto: Bildbyrån

Asllanis krav på förbundet: ”Det handlar om respekt”

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen, DO, friade förra veckan Svenska Fotbollförbundet för lönediskriminering.

Nu ställer stjärnan Kosovare Asllani krav på förbundet i ett inlägg på sociala medier.

”Vi vill vara med i generationen som gjorde skillnad för nästa generation, frågan är om förbundet, vars jämställdhet är en värdegrund, verkligen vill det?”, skriver hon.

Brasilien blev häromdagen nästa fotbollsförbund att inför lika löner för alla landslagsspelare, något som bland annat Norge, Australien och Nya Zeeland har infört tidigare.

Frågan om lika ersättning mellan damer och herrar är aktuell även i Sverige efter att DO förra veckan friade Svenska Fotbollförbundet för lönediskriminering i samband med fotbolls-VM 2018 och 2019.

Nu riktar Kosovare Asllani kritik mot SvFF i ett långt inlägg på sin Instagram.

”Ingen av oss spelar för pengarna”

”Att DO inte bedömde att ersättningsmodellen var diskriminerande betyder inte att den är jämställd”, skriver hon bland annat och påpekar att jämställdhet är en del av förbundets värdegrund.

”Om du frågar vem som helst i herr- och damlandslaget så skulle ingen säga att dom spelar för pengarna, ingen av oss gör det. Det är en ära att representera Sverige och jag älskar varje minut. Men det handlar om respekt och strävan efter jämställdhet”.

”Vi vill vara med i generationen som gjorde skillnad för nästa generation, frågan är om förbundet, vars jämställdhet är en värdegrund, verkligen vill det?”.

”Vi vill vara med och förändra”

Enligt Asllani tilldelades spelarna i damlandslaget, under 2018/2019, bara 24 procent av vad herrarna fick. Och när Sverige tog VM-brons i Frankrike förra året fick de bara tio procent av vad herrarna fick när de nådde VM-kvartsfinal 2018, skriver Asllani som inte nämner några siffror.

”Det är ingen nyhet att Fifa och Uefa står långt ifrån jämställdhet men jag vill att vårt förbund ska sända signaler till Fifa och Uefa att vi i Sverige vill vara med att FÖRÄNDRA världen till det bättre såsom bland annat våra andra nordiska länder gjort”, skriver hon.

Inlägget har gillats och kommenterats av stora delar av det svenska damlandslaget, såsom Sofia Jakobsson, Fridolina Rolfö, Caroline Seger, Magdalena Eriksson, Anna Anvegård, Amanda Ilestedt, Jonna Andersson, Olivia Schough, Hanna Bennison, Elin Rubensson, Anna Oscarsson och Linda Sembrant.

ARKIV: Pia Sundhage: ”Kvinnor kan ta plats” (20 september 2019)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.