Kosovare Asllani i EM 2022 och mot Belgien 2009. Foto: Bildbyrån

Asllani: ”Minns ingenting av matchen”

Uppdaterad
Publicerad

Senast Kosovare Asllani ställdes mot Belgien var i en VM-kvalmatch 2009.

Den då 20-åriga anfallaren blev målskytt i den svenska 2-1-segern. Nu 13 år senare kan Belgien vara laget som sätter stopp för Sverige.

– Det är ett fysiskt landslag som kommer försöka göra det tufft för oss, säger Asllani till SVT Sport. 

I kväll ställs Sverige mot Belgien i EM-kvartsfinalen. I september 2009 spelade det svenska laget sin senaste match mot belgarna. Då var Kosovare Asllani precis i startgroparna av sin proffskarriär och skulle inom kort ta flyttlasset från Sverige och Linköping till amerikanska ligan och Chicago Red Stars. 

Hur mycket kommer du ihåg från den senaste matchen mot Belgien? 

– Jag visste inte ens att jag har spelat mot Belgien, sen dök den här bilden upp (på landslagets sociala medier). Det var otroligt många år sen, det måste ha varit en av mina första landskamper så inga minnen alls från den. Men det är positivt att jag gjorde mål, avslutar Asllani och skrattar.

”Visste inte ens jag spelat”

Anfallsstjärnan konstaterar också hur mycket som hänt i hennes karriär de senaste 13 åren. 

– Allt från att spela i Frankrike och England till Spanien och nu ska jag spela i Italien. Jag har utvecklats så mycket på olika plan av mitt fotbollskunnande i länderna jag har varit i.

Kosovare Asllani har axlat ledarrollen i det svenska landslaget allt mer med tiden. Senaste EM-matchen, mot Portugal, hade hon rollen som lagkapten i Caroline Segers frånvaro.

”Krävs att alla tar ansvar”

Skulle Seger inte bli kvitt hälskadan som hon just nu dras med, kan “Kosse” bära regnbågsbindeln även i kvartsfinalen mot Belgien. Men som kapten vill hon se att inte bara en eller två spelare tar ansvar ute på planen. 

– Det är en kvartsfinal, det behöver inte sägas mer än det och att alla vill vidare. Men det krävs att alla tar ansvar. Alla kommer behöva spetsa till sig ännu mer, säger hon och konstaterar att Belgien blir ett tufft motstånd. 

– Duellspelet kommer bli näst intill avgörande och vi måste också få fart på bollen och göra det vi är bra på. Det finns ingenting att spara på, för vi kommer aldrig att vinna fotbollsmatcher om vi tror att vi redan vunnit innan vi spelar den. Vi måste spela på topp för att vinna den matchen.

SE OCKSÅ: Gerhardssons knep inför kvartsfinalen: ”Har läst något i belgisk media” (21 juli 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Gerhardsson inför kvartsfinalen mot Belgien i fotbolls-EM Foto: Bildbyrån/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.