En ex-allsvensk fotbollsspelare står åtalad för spelfusk och tagande av muta. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Åtalade fotbollsproffsets klubb: ”Oskyldig till motsatsen bevisats”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan beslutade en åklagare att åtala ett svenskt fotbollsproffs för matchfixningsrelaterade brott.

Trots detta får spelaren spela vidare i sin utländska klubb.

– Vi respekterar mottot ”oskyldig till motsatsen bevisats” säger en klubbledare.

Förra veckan väckte kammaråklagare Staffan Edlund åtal mot fyra personer, bland annat en före detta allsvensk spelare med U21-landslagsmeriter, samt två tidigare landslagsspelare i futsal. De står åtalade för matchfixningsrelaterade brott.

Trots åtalet, som i den ex-allsvenske spelarens fall gäller tagande av muta och brott mot spellagen (genom att han, enligt åtalet, tagit ett gult kort för att sedan få ta ett lån på 300 000 kronor), får spelaren för tillfället spela vidare i den utländska klubb som han numera representerar.

Matchfixning

– Vi respekterar mottot ”oskyldig till motsatsen bevisats”, som gäller i båda vårt land och Sverige. Därför så straffar vi inte spelaren för tillfället, säger en representant för klubben till SVT Sport.

DOKUMENTÄR: Fixet och fusket – hotet mot svensk fotboll

”Tränar vidare med A-laget”

Klubben, som inte på något sätt var inblandade i matchen som åtalet gäller, känner dock till händelsen och genomför en egen utredning.

– Men spelaren tränar vidare med A-laget och förbereder sig för kommande matcher, säger klubbrepresentanten.

Svenska fotbollförbundet har redan meddelat att de aktuella spelarna för tillfället inte är aktuella för spel i landslaget.

Något datum för rättegång är ännu inte satt. Straffskalan för såväl tagande av muta som spelbrott går upp till två år. Spelaren förnekar brott.

– Jag har inte gjort någonting, har han sagt i ett förhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet