Foto: Diego Azubel / EPA

Åtalade futsalstjärnan spelade på egna matcher – kan få lång avstängning

Uppdaterad
Publicerad

I går väckte åklagaren åtal mot fyra personer för matchfixninsrelaterade brott.
De riskerar fängelse i upp till två år.
Men redan tidigare kan Svenska fotbollförbundet straffa en av spelarna.
Anledningen: Han har satsat pengar på sina egna matcher.

I går väckte kammaråklagare Staffan Edlund åtal mot fyra personer, bland annat en före detta allsvensk spelare med U21-landslagsmeriter, samt två tidigare landslagsspelare i futsal. De står åtalade för matchfixningsrelaterade brott.

Något datum för rättegång finns inte, men med tanke på coronapandemin finns det risk för att rättegången kan dröja ett bra tag.

DOKUMENTÄR: Fixet och fusket – hotet mot svensk fotboll

”Missuppfattat”

Men redan innan rättegången kan spelarna straffas av Svenska fotbollförbundet, som redan har stoppat spelarna från landslaget. Anledningen är att det i den långa förundersökningen framkommer att den ena futsalspelaren satsat pengar på matcher han själv deltagit i, vilket är förbjudet.

En av spelarna, som fortfarande är aktiv och spelar i den högsta futsalligan, erkänner själv i förhör att han nu är medveten om att han har gjort något som inte är tillåtet – men hävdar att han inte visste om reglerna vid tillfället.

– Ja, det jag tror att jag har, jag missuppfattat den i början av säsongen, tror jag att jag missuppfattade den frågan med att vi inte får betta på vår egen serie, säger han i ett polisförhör, där han senare får frågan om han vet vad som kan hända om man gör det som han gjort:

– I det med serierna tror jag är inga problem Men, ja man får ju en varning, det är klart. Man kan bli avstängd också, från fotbollsförbund, från landslag, från allting.

”Gediget material”

Johan Claesson, som är integrity officer på Svenska fotbollförbundet, och därmed ansvarig för matchfixningsfrågor, bekräftar att förbundet kan komma att agera på det som framkommit i polisutredningen.

– Det vi gör nu är att gå igenom förundersökningen för att se om det finns material som kan föranleda en anmälan till disciplinnämnden. Spel på egen match är något sådant som vi har fått tips om förekommer, så det är absolut en sådan sak som vi prioriterar och tittar efter, säger han till SVT Sport.

– I och med att vi har lägre beviskrav inom idrotten än inom det straffrättsliga, så kan vi komma att göra en anmälan redan innan rättegången har varit. Men det är ju ett gediget material som vi har att gå igenom, så vi kommer inte att göra något förhastat, fortsätter han.

I liknande fall som Svenska fotbollförbundet har hanterat har avstängningar upp till ett och ett halvt år utdömts.

SVT Sport har sökt den aktuelle spelarens klubb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.