Det finns inget i lagen som heter matchfixning i dag. Foto: TT

Åtalade spelaren: Tog inte gult kort med vilja

Uppdaterad
Publicerad

Spelmissbruket fick den ex-allsvenske spelaren att låna 300 000 kronor.

En muta för att ta ett gult kort i en allsvensk match, hävdar åklagaren.

– Det var inget som han gjorde med vilja, säger spelarens försvarsadvokat Frank Thorstensson.

Den ex-allsvenske spelaren, klädd i ljusgrå huvtröja och jeans, lyssnade lugnt när åklagarna Staffan Edlund och Johan Lindmark inledde rättegången i matchfixningshärvan, som beskrivs som den största av sitt slag i Sverige hittills.

Spelaren är åtalad för tagande av muta och spelfusk, som kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

Matchfixning

– Han nekar till brott, säger spelarens försvarsadvokat Frank Thorstensson.

Vill inte intervjuas

Ett stort antal journalister var på plats i tingsrätten, men spelaren och hans advokat avböjde alla förfrågningar om en intervju.

Åklagarna, som är med på videolänk, hävdar att spelaren tog ett gult kort avsiktligt i en allsvensk match våren 2019 och fick för besväret 300 000 kronor insatt på sitt konto några dagar senare. Under förhandlingen spelades ett videoklipp på den aktuella varningen upp för rätten.

– Det sker ungefär på mittplan, det är inget farligt läge. Han träffar inte bollen alls och i det här läget blåser domaren frispark. Han ser att han inte har fått något gult kort och tar då upp bollen och kastar bort den för att ytterligare förhindra spelet, säger åklagaren Staffan Edlund.

Spelaren själv anser att varningen är felaktig och att han fått låna 300 000 kronor av vänner utan motprestation.

– Det här skedde i stundens hetta. Det var inget som han gjorde med vilje, säger advokaten Frank Thorstensson.

Spelbolag larmade

Några dagar innan matchen skrev han under ett skuldbrev för lånet från två män – 31 och 34 år gamla – som är åtalade för givande av muta och spelfusk.

Det har spelats från 34 spelkonton som tillhör de medåtalade männen eller personer i deras närhet. Sommaren 2019 slog ett spelbolag larm om ett avvikande spelmönster.

– Det hade uppkommit misstanke om att det skett matchfixning under den här matchen, säger Staffan Edlund.

I vissa av de misstänkta spelen har elitspelarens gula kort ingått i ett kombinationsspel med en division 3-match, där en medåtalad 34-åring är spelare i ett av lagen. Målvakten misstänks för att tagit mutor för att underprestera i totalt sex seriematcher säsongen 2019.

Spelen har inte genererat några stora vinstsummor. Den sammanlagda nettovinsten för spel där det gula kortet ingått blev 192 000 kronor och för division 3-matcherna landade nettovinsten på 113 900 kronor.

– Han har ingen vetskap om vilka som har spelat på det här gula kortet över huvud taget, säger Frank Thorstensson.

Elitspelaren har varit proffs i allsvenskan och utomlands, men har inga pengar sparade på banken. Han har brottats med ett omfattande spelmissbruk under mer eller mindre hela sin hela karriär och var därför i behov av pengar.

– Det har blivit ett problem och det har jag haft några år, har spelaren sagt i polisförhör.

”Han är galen”

Under hösten 2019 har spelaren betalat tillbaka lånet om 300 000 kronor, men krävdes sedan på 100 000 kronor i ränta. Sms-konversationer lyfts fram där en av de medåtalade berättar för spelaren att en annan man – som åklagarna inte har kunnat fastställa om han existerar eller inte – kräver att få pengarna.

”Han kokar, han skulle ha haft dem för en månad sedan. Han är galen”, står det i ett sms som åklagarna läser upp.

Rättegången i tingsrätten är planerad att pågå i fem dagar, med den 31 maj som den sista förhandlingsdagen.

KLIPP: Nu inleds rättegången mot den fd allsvenska spelaren

Fakta: De åtalade

Ex-allsvenske spelaren

Åtalad för tagande av muta och spelfusk. Drog i en allsvensk fotbollsmatch våren 2019 på sig ett gult kort. Några dagar innan matchen hade han skrivit på ett skuldbrev och ett par dagar efter matchen fick spelaren 300 000 kronor insatt på sitt konto. Över 30 spelkonton hade satsat pengar på att han skulle få ett gult kort, i vissa fall i kombination med ett resultat på en match i division 3.

Spelaren

En 34-årig man som är åtalad för tagande av muta och spelfusk. Är spelare i en division 3-klubb och har sammanlagt tagit emot runt 45 000 kronor för att påverka utgången av sex seriematcher under säsongen 2019.

31-åringen

Åtalad för givande av muta och spelfusk. Ska ha betalt ut 300 000 kronor till den ex-allsvenske spelaren – något som åklagaren anser är en muta för att spelaren skulle få gult kort i den allsvenska matchen. Ska vid sex tillfällen ha betalat målvakten för att påverka utgången i sex division 3-matcher under säsongen 2019. Summorna varierar mellan 2 000 och 11 000 kronor – sammanlagt 44 500 kronor. En av matcherna har ingått i ett kombinationsspel med att den allsvenske spelaren skulle få en varning.

34-åringen

Åtalad för givande av muta, alternativt medhjälp till samma brott, och spelfusk. Ska ha mutat den ex-allsvenske spelaren med 300 000 kronor för att ta ett kort alternativt ”med råd och dåd främjat gärningen”, enligt åtalet.

Samtliga nekar till brott.

Källor: Åtalet och förundersökningsprotokollet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet