Se hela listan i bildspelet. Foto: Bildbyrån/SVT

Bajens historiska publikframgång

Uppdaterad
Publicerad

Hammarbys hemmasnitt på 20 451 per match är det högsta i svensk idrott sedan 2007, och för första gången sedan IFK Göteborg i mitten av 70-talet är ett lag från en andradivision landets bästa publiklag. Bajen toppar den 112 lag långa listan över idrottslag i Sverige med över 1000 åskådare per match.

För femte året i rad har SVT Sport sammanställt en lista över alla idrottslag i Sverige som haft ett hemmasnitt på över 1000 per match i grundserien. På årets lista ryms lag från Haparanda i norr till Ystad i söder, från åtta olika sporter.

I toppen är förra årets fyra Hammarby ny etta, man ökade sitt hemmasnitt med över 8000 per match samtidigt som tvåan AIK och trean Malmö FF båda tappade publik i allsvenskan.  Hammarbys siffror är särskilt imponerande med tanke på att de spelade i andradivisionen. Senast ett lag från en andradivision hade mest publik var 1976, då IFK Göteborg drog 18 668 på Ullevi.

Djurgården hockey är enda nykomling på topp 10 medan Örebro SK lyfte från plats 25 till elva.

Fotboll och hockey dominerar kraftiskt och IFK Kristianstad handboll är bästa lag utanför de två gigantsporterna på plats 24. Fotbollen har 36 lag på listan (varav fyra damlag) och hockeyn har 32 (inga damlag).

Eskilstuna bästa nykomling

Laget som lyfte allra mest var Vita Hästen som mer än fördubblade sin publik efter avancemanget till allsvenskan och gick från plats 80 till 35 på listan. En annan rejäl klättrare var Rospiggarna speedway som trots att de var nykomlingar hade elitseriens högsta snitt och gick från plats 59 till 30 på listan.

Bästa nykomling på listan är damallsvenska Eskilstuna United som lockade hela 1940 åskådare per match under sin debutsäsong, med den siffran blev man bästa damlag av alla och passerade Northland basket.

Bland förlorarna i listan märks framförallt Öster vars sportsliga problem klart speglar sig på läktarna, plats 16 på förra årets lista har blivit plats 37 nu och denna säsong skall man spela i div 1, raset lär bli svårt att bromsa. Häcken är det lag som tappade näst mest procentuellt, den tillfälliga flytten till centrala Göteborg föll inte Hisingslagets supportrar i smaken.

112 lag med snitt över 1000 är den högsta siffran sedan 2012 då hela 120 lag fanns med på listan. Bland de som försvunnit till i år märks Sundsvall dragons, Tyresö FF, Hammarby speedway och Brage. Av de mer oväntade lagen på årets lista kan Örebro Black Knights (amerikansk fotboll), Skövde och Kristianstad (hockey div 1) och Karlskrona (handboll allsvenskan) nämnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.