Foto: Bildbyrån

Barcelona ”räknar” med Messi

Uppdaterad
Publicerad

Barcelonas sportchef Ramon Planes kommenterar uppgifterna om att Lionel Messi bett om att få lämna klubben.

– Vi räknar med Messi i framtiden, säger han på en presskonferens.

– Vi vill bygga ett lag runt den viktigaste spelaren i världen.

På tisdagen rapporterade flera medier att Messi tröttnat på situationen i Barcelona och att han begärt att få lösas ut från sitt kontrakt, som går ut nästa sommar.

Messis första kontrakt med klubben för nästan 20 år sedan skrevs på en servett efter en lunch. Men i går skickade alltså Messi ett så kallat ”burofax” till klubben för att informera om att han vill lämna.  Det kan liknas vid ett rekommenderat brev och behöver inte nödvändigtvis skickas med en fax-maskin, vilket många på sociala medier gjort sig lustiga över under dagen.

Men klart är att Messi varken ringde eller träffade någon i Barcelona ledning personligen.

SE MER: Nannskog: ”Kan förstå Messi – Barcelona har stått still”

Oklarheter om klausul

Messi åberopar en klausul i sitt kontrakt som tillåter honom att lämna gratis efter säsongens slut.

Men Barcelona menar att klausulen gick ut den 10 juni, vilket innebär att Messi missade tidsfristen och skulle behöva betala klausulen på 700 miljoner euro om han vill lämna innan hans kontrakt slutar i juni 2021.

Men Messi skulle kunna hävda att klausulens andemening är att den skulle löpa ut i slutet av säsongen, en säsong som i år flyttades tillbaka på grund av coronavirus-pandemin.

Åtskilliga Barcelona-supportrar samlades utanför Camp Nou på tisdagskvällen för att visa sin frustration efter beskedet om att Lionel Messi ska ha bett om att få lämna klubben.

Protester efter beskedet om Messi

Uppgifterna om att Messi vill bort från den spanska storklubben har cirkulerat ett tag men nu när det är allvar så har fansen agerat.

Filmer på sociala medier visar hur supportrar hänger utanför hemmaarenans grindar där de ropar efter att Messi ska stanna, medan de kräver klubbordföranden Josep Maria Bartomeus avgång, enligt AS.

För elva dagar sedan fick Barcelona stryk i Champions League-kvartsfinalen mot Bayern München med 2–8.

KLIPP: Spanske sportjournalisten: Barcelona befinner sig i en depression (23 augusti 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.