Det var Akinkunmi Amoos övergång till Hammarby som gör att agenten Patrick Mörk stängs av Foto: TT

Bekräftat: Fifa stänger av svensk fotbollsagent

Uppdaterad
Publicerad

Patrick Mörk, en av Sveriges mest etablerade fotbollsagenter, stängs av i ett år över hela världen.

– Det är en parodi, ett skämt, säger han till TV4:s Fotbollskanalen.

I mars stängde Svenska fotbollförbundets (SvFF) disciplinnämnd av Mörk i Sverige under ett år. Nu stänger Internationella fotbollsförbundet Fifa av Mörk i hela världen under samma period.

– Det här var ju väntat. Det här går ju per automatik, Fifa följer bara nationsförbundet. Men jag kan bara säga som jag har sagt förut: det är en parodi. Ett skämt, säger Mörk till TV4:s Fotbollskanalen.

Mörk straffas för ett regelbrott i samband med Akinkunmi Amoos övergång från nigerianska klubben Sidos FC till allsvenska Hammarby. Enligt SvFF:s disciplinnämnd har Mörk fått betalt av Hammarby för arbetsuppgifter rörande Amoo som utfördes innan supertalangen fyllde 18 år. Därför bedöms de ha brutit mot regeln om att ersättning inte får betalas ut till en agent gällande en underårig spelare.

Parterna har heller inte skrivit ett korrekt avtal, enligt SvFF:s mall och avtalet har dessutom inte skickats in i tid.

Hammarby fick 350 000 kronor i böter. Klubben har överklagat beslutet till Riksidrottsnämnden, som ska ta upp ärendet senare under maj månad, skriver Fotbollskanalen.

KLIPP: Hammarby och Malmö kryssade (2 maj)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mållöst i seriefinalen. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.