Foto: Bildbyrån

Hammarby döms till böter för Amoos övergång

Uppdaterad
Publicerad

Hammarby döms till böter efter att ha betalat ersättning till en förmedlare vid övergången av Akinkunmi Amoo, som då var underårig. Det meddelar Svenska Fotbollförbundet.

Dessutom stängs förmedlaren, Patrick Mörk, av i ett år framöver i Sverige – men han kan också stängas av världen över

– I grunden tycker jag det är ett bedrövligt beslut, säger Mörk till Aftonbladet.

Övergången i fråga är jättetalangen Akinkunmi Amoos som värvades från nigerianska Sidos FC till Hammarby i juni 2020. I samband med den flytten betalade Stockholmsklubben ut en ogiltig ersättning till agent Patrick Mörk.

På onsdagseftermiddagen kom Svenska Fotbollförbundet med domen: Hammarby tvingas böta 350 000 kronor.

”Förbudet mot att betala ersättning till förmedlare vid övergång av underåriga spelare avser att skydda unga spelare och är därför särskilt försvårande. Hammarby är en elitförening och det ställs höga krav när det gäller föreningarnas ansvar att ta reda på och följa gällande regelverk. Samtidigt har Hammarby varit tillmötesgående när ärendet har hanterats hos SvFF”, skriver SvFF i beslutet.

Kan stängas i hela världen

Svenska Fotbollsförbundets jurist Christine Stridsberg skriver i ett mejl till Fotbollskanalen att ärendet skickats in till det internationella fotbollsförbundet, Fifa. De ska nu besluta om Mörk ska stängas av världen över.

”I enlighet med artikel 10.1 i Förmedlarreglementet kommer vi att informera FIFA om påföljden. Det blir sedan upp till FIFA att besluta om påföljden ska få så kallad worldwide effect”, skriver Stridsberg i ett mejl till Fotbollskanalen.

Förhindras från nyregistrering

Enligt förbundet skedde merparten av övergångsprocessen före Amoos 18-årsdag.

”Såsom parterna har redovisat har förmedlaravtal ingåtts dagen efter den aktuella spelaren fyllt 18 år. Den formella registreringen av övergången skedde fem dagar därefter, den 13 juni 2020. Den absoluta merparten av arbetet relaterat till spelarens övergång skedde emellertid före spelarens 18-årsdag, vilket parterna samstämmigt har uppgett.”

I beslutet framgår också att förmedlarens, Patrick Mörks, roll i övergången inte ska ha redovisats till förbundet. Mörk stängs nu av i ett år framöver, och förhindras från att nyregistreras som förmedlare.

Till Aftonbladet uttrycker han sin besvikelse.

– Jag har inte hunnit läsa domen och är inte insatt i alla detaljer, men i grunden tycker jag det är ett bedrövligt beslut. Jag har varit agent i över 30 år och är helt fläckfri. Det är ett felaktigt beslut utan konkret bevisning. Jag kommer självklart att överklaga, säger han.

Mörk är en av Sveriges mest framstående agenter, och bland hans klienter finns spelare som Emil Krafth (Newcastle), Christoffer Nyman (IFK Norrköping), Odilon Kossoinou (Bayer Leverkusen, tidigare Hammarby) och Axel Björnström (AIK).

Såldes för rekordsumma

Patrick Mörk, som representerar Global Soccer Management, har fram till den 30 mars på sig att överklaga beslutet till Svenska Fotbollförbundets Överklagandenämnd.

Hammarby har också för avsikt att överklaga beslutet.

– Vi har varit medvetna om att disciplinnämnden har genomfört en utredning, och vi har tagit del av deras beslut. Vi delar inte disciplinnämndens syn, och våra jurister går nu igenom ärendet. Med största sannolikhet kommer vi att överklaga beslutet, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson i ett uttalande.

I januari såldes Akinkunmi Amoo till FC Köpenhamn för drygt 46 miljoner kronor, enligt BT – en summa som gör honom till den dyraste försäljningen någonsin för Hammarby.

SVT Sport har sökt såväl Hammarby som Patrick Mörk, som inte vill kommentera mer i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.