Ola Toivonen: ”Insåg att det här kanske är slutet”

Uppdaterad
Publicerad

Ola Toivonen är med sina 35 år en av allsvenskans mest välmeriterade spelare.

Anfallaren är först ut i SVT Sports serie ”Allsvenska stjärnan” där han berättar om fjolårets knäskada som höll på att avsluta hans karriär.

– Det var tungt på ett personligt plan. Det var inte bara spelaren Ola, det var även människan. Det tog hårt på mig… Jag insåg att det här kanske är slutet, säger han.

Han återvände till Malmö FF sommaren 2020 och vann SM-guldet direkt. Inför förra säsongen beskrevs han som en nyckelspelare för MFF men fjolåret hann knappt börja innan det tog slut. En karriärshotande knäskada tidigt på säsongen som hållit honom borta från spel i snart ett år.

– Först tänkte jag, det här löser sig. Sex-sju veckor. Sen efter matchen fick jag beskedet: det är allvarligare Ola. Det var korsband och lite mer gött som var skadat, säger han.

”Tänkte på det”

Hur mycket övervägde du att lägga av där och då?

– Det var det jag satt och tänkte på. Men jag älskar att tävla. Jag älskar att gå till träningen och skoja med lagkamrater. Jag vill fortfarande vara en del av den organisationen.

I avsnittet öppnar även Toivonen upp om sin framtid i Malmö FF. 35-åringens kontrakt med klubben löper ut efter säsongen och han har ännu tagit beslut om en fortsättning

”Då ska det mycket till”

– Först ska jag spela träningsmatcher. Sen ska jag känna mig i fysisk bra form och spela allsvenskan. Vi tar ett steg i taget.

Men om du känner att du presterar på plan. Då blir det en förlängning?

– Jag trivs så otroligt bra i den här gruppen och känner gemenskapen. Om jag presterar och fortfarande har suget då ska det mycket till att jag inte förlänger ett kontrakt. Men det ska vara två parter som vill det också.

Se alla avsnittet av ”Allsvenska stjärnan” i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.