• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Barcelona vill flytta El Clasico. Foto: TT

Barcelona nobbar El Clasico-flytt trots oroligheterna

Publicerad

La Liga vill flytta nästa veckas El Clásico, i Barcelona mellan hemmalaget och Real Madrid, från Camp Nou till Santiago Bernabéu-stadion i Madrid. Anledningen bakom är oroligheterna och protesterna som pågår i Katalonien.
Men Barcelona säger nej.

I måndags dömde Spaniens högsta domstol nio katalanska separatistledare till fängelsestraff på mellan 9 och 13 år för deras roll i Kataloniens utbrytningsförsök 2017. I samma veva utfärdades en arresteringsorder på den tidigare katalanska presidenten Carles Puigdemont som lever i exil.

Det har lett till nya oroligheter i Barcelona. Omkring 40 000 personer gick på tisdagen ut på gatorna och protesterade. Demonstrationerna har pågått både i centrala delar, men även ute på flygplatsen El Prat och flera personer har skadats.

Förbundet vill ha flytt

Oroligheterna kan påverka stadens stora fotbollslag Barcelona FC. Nästa helg, lördag 26 oktober, ska El Clasico mot Real Madrid spelas på Camp Nou.

Ligan vill nu flytta matchen så att den spelas i Madrid istället, på Santiago Bernabéu. La Liga har skickat in en formel förfrågan till det spanska fotbollsförbundet. Ett beslut i frågan kommer på måndag nästa vecka.

”Inte under några omständigheter”

FC Barcelona är dock tydliga med var de står i frågan. De tänker inte acceptera en flytt, skriver tidningen Mundo Deportivo.

”Barcelonas ståndpunkt är att de inte under några omständigheter accepterar en flytt av matchen, därför ska matchen spelas den 26 oktober på Camp Nou, precis som spelprogrammet säger”, skriver tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer